Ultimele măsuri de compensare și plafonare ale prețurilor la energie și gaze naturale

 

În calitate de primă cameră legislativă sesizată, Senatul a adoptat astăzi, cu amendamente, OUG 118/2021 prin care este majorată compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorul casnic, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

 

Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi pot amâna cu cel mult şase luni plata facturilor, la cerere, conform unui amendament votat astăzi de comisiile de specialitate din Senat la OUG 118/2021. Amendamentele propuse de PNL, adoptate în comisiile de specialitate şi însuşite tot astăzi de plen, prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului – pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA – pentru cei noncasnici.

 

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, stipulează unul dintre amendamente, conform Agerpres. OUG 118/2021, în forma adoptată de Guvern, stabilea o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze. Potrivit prevederilor adoptate de Senat, preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/ kWh şi include tarife reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA.

 

Pentru consumatorii finali noncasnici – operatorii economici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, pentru primii 200 MWh consumaţi şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumaţi lunar. TVA va fi redusă la 5% pentru baza de impozitare aferentă furnizării energiei electrice/ gazelor naturale la clienţii finali, în cazul unui consum cuprins între 0,1-500 MWh lunar.

 

Printr-un alt amendament, s-a stabilit limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a legii la 1.500 kWh energie electrică şi echivalentul în kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale, la un factor de conversie de 10,6 kWh per metri cubi. Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze – la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Pentru a beneficia de compensaţie, consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale, şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă determinat.

 

Cât vom plăti, concret. Explicațiile ministrului Energiei

 

Ca urmare a votării în Senat a amendamentelor propuse de PNL, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat în această seară pe pagina sa de Facebook: „Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei.”

 

Forma finală a actului normativ va fi stabilită de Camera Deputaţilor, care va dezbate şi va vota proiectul legislativ de aprobare a OUG 118/2021 în calitate de for decizional.

 

Sursă foto: playtech.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite