UN MILIARD. Aquacaraș dă startul lucrărilor în cadrul celui mai mare proiect de infrastructură derulat după 1989 în Caraș-Severin

 

Este vorba despre investiții pentru modernizarea rețelelor vechi, execuția de noi conducte de aducțiune și sisteme de captare, precum și investiții în stații de tratare și de pompare a apei, ce vor fi derulate în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Caraș-Severin.

 

La 1.003.485.868 lei se ridică valoarea investițiilor ce vor fi realizate în Caraș-Severin pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canal din orașele Reșița, Caransebeș, Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu, dar și din cinci comune: Grădinari, Ticvaniu Mare, Mehadia, Teregova și Topleț. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Caraș-Severin, derulat de Aquacaraș. Contractul de finanțare a fost semnat la sfârșitul anului trecut, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, de către ministrul Ioan Marcel Boloș împreună cu Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, și directorul general al Aquacaraș, Gheorghe Filipescu. De noile investiții vor beneficia peste 150.000 de cetățeni, iar aproximativ 6.500 de noi gospodării vor fi racordate la rețele de apă potabilă.

 

„Am prins ultimul tren, ultimul vagon, ultimul compartiment, ultimul loc! Am avut sprijin total, permanent și necondiționat din partea președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, și a primarului Reșiței, Ioan Popa, care este președinte la ADI Acvabanat, care au intervenit prompt și eficient de fiecare dată. Dar greul abia acum începe. Ne organizăm deja. Toate contractele sunt pe SICAP, unele sunt deja adjudecate. Urmează, cu celeritate, să stabilim de comun acord data semnării acestora, iar în paralel să avem asigurată cofinanțarea proiectelor, astfel încât în primăvară șantierele să fie deschise în municipiul Reșița și în toate UAT-urile”, a declarat directorul general al SC Aquacaraș SA, Gheorghe Filipescu, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, ieri, 18 ianuarie, la sediul Consiliului Județean, cu reprezentanții UAT-urilor cuprinse în proiect.

 

CITEȘTE ȘI: Aquacaraș aduce în Caraș-Severin cea mai mare finanțare europeană. Peste 1 miliard de lei pentru infrastructura de apă și canal din județ!

 

În ceea ce privește această cofinanțare – o cotă de 2% din valoarea lucrărilor ce trebuie asigurată de UAT-urile care beneficiază de lucrări – președintele CJ Romeo Dunca i-a asigurat pe primari că vor primi bani la repartizarea cotei de 6% din TVA, suma avută la dispoziție de Consiliul Județean fiind de circa 39.000.000 de lei. „Vorbim despre cel mai mare contract semnat în Caraș-Severin de la Revoluție încoace. Contractul de finanțare a fost semnat la sfârșitul lunii decembrie și iată că avem deja constructori, am semnat primele două contracte, pentru Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu. E o premieră să semnăm atât de repede contractele de execuție, la atât de scurt timp după semnarea contractelor de finanțare. Avem încă trei contracte care urmează a fi semnate, unde au fost terminate procedurile de licitare, și avem câteva situații unde suntem în etapele de evaluare. Luna mai cred că ne va prinde cu toate lucrările acoperite. Va rămâne să verificăm foarte bine încă de la început cum lucrează, tocmai pentru a nu ajunge în situația lucrărilor începute în 2012, care nu sunt terminate nici azi!”, a precizat Romeo Dunca.

 

La rândul său, primarul Reșiței, Ioan Popa, a punctat faptul că acest proiect este cel mai mare proiect finanțat vreodată din fonduri europene în județ: „Este o șansă pentru comunități să beneficieze de apă și canal, de condiții civilizate. E adevărat că a venit pe ultima sută de metri, în Reșița am axele principale decopertate și trebuie să schimb magistrala de apă potabilă, sunt într-o luptă contra cronometru, nu pot să opresc lucrările la tramvai. Suntem într-o presiune incredibilă, dar reușim să ne descurcăm atâta timp cât avem o colaborare bună, un partener de dialog corect. Este o realizare atragerea acestor sume, sper să și reușim să le punem în practică”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available