În ultimii doi ani, zeci de specialiști în conservare și organizații ale societății civile, cărora li s-au alăturat mii de iubitori ai naturii, au solicitat, în repetate rânduri, instituțiilor abilitate să intervină pentru rezolvarea situației din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Activiștii de mediu acuză Romsilva că își pregătește terenul pentru a putea tăia păduri seculare în aria protejată și solicită rezilierea contractului de administrare încheiat de adminsitrația parcului cu Romsilva. Până acum, toate demersurile ONG-urilor au fost ignorate de autorități.
Președintele Asociației Euroland Banat din Reșița, Andrei Szabo, a transmis o scrisoare deschisă actualului ministru al Mediului, Costel Alexe, în care repune pe tapet toate încercările societății civile de a atrage atenția asupra situației din parcul Național Semenic – Cheile Carașului: „Peste 10.000 de cetățeni vă solicită (printr-o petiție online inițiată în 2018, n.r.) rezolvarea celor patru puncte de mai jos: preluarea administrării parcului național de îndată de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP); interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafață a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului; anularea actualei proceduri de mediu pentru aprobarea planului de management care este viciată și nelegală; realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management după realizarea inventarierii, cartării și evaluării speciilor și habitatelor”.
Autorul scrisorii îi cere ministrului să ia măsurile necesare, legale și oportune, solicitate de petiționari. „Știm că aplicarea legii a fost obstrucționată prin decizii nelegale, politice, puse în aplicare de actualul președinte al ANANP. Situația din prezent ne demonstrează că solicitările societății civile au fost până acum ignorate. Credem că organele de cercetare penală au luat act de situația existentă. Considerăm că este de datoria și în puterea dumneavoastră să puneți în aplicare solicitările noastre, să arătați că parcurile naționale sunt pentru protecție nu pentru a fi exploatate de către drujbiștii din Romsilva”, se arată în scrisoare deschisă.
Inițiatorii petiției atrag atenția asupra faptului că în noul plan de management întocmit în 2018, suprafața protejată a parcului este redusă de la 49 la 32 la sută, iar pădurile din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant: „De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese și cu încălcarea gravă a obligaților contractuale. În toți acești ani, pădurile au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar și în zone de protecție strictă/integrală precum sunt Rezervațiile naturale Cheile Carașului, Buhui-Mărghitaș, Cheile Gârliștei, Bârzăvița”.
De ce este importantă protejarea parcului? Răspunsul îl dau tot inițiatorii petiției: „Parcul Național Semenic – Cheile Carașului a fost înființat în anul 1982 datorită cadrului natural cu valoare deosebită. Parcul adăpostește 5.000 de hectare de pădure virgină cu arbori de 450 de ani; păduri seculare și zone carstice cu numeroase chei și cu peste 800 de peșteri; 1.200 de specii de floră și 600 specii de faună. El face parte din rețeaua celor 13 parcuri naționale. Această rețea de parcuri ocupă o suprafață totală de doar 1,33 la sută din România. Copiii noștri merită o astfel de moștenire”.
Procedura de infringement, declanșată împotriva României!
De altfel, ieri s-a anunțat că România a primit două avertismente dure de la Comisia Europeană. Autoritățile de la Bruxelles au declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre din cauza poluării din aer și a tăierilor masive de păduri, potrivit Pro TV. Asta înseamnă că, dacă nu ia măsurile cerute de Bruxelles, România riscă să să ajungă în fața Curții europene de justiție și să plătească amenzi uriașe.
Țara are la dispoziție două luni să arate Comisiei Europene ce măsuri concrete vrea să ia pentru controlul poluării, în condițiile în care sunt probleme grave în orașe precum București, Iași și Brașov. Dacă nu va reuși nici în următoarele două luni, atunci riscă sancțiuni care pot ajunge până la 400.000 de euro pe zi. Până în prezent, Grecia, Malta și România nu și-au îndeplinit obligațiile, în pofida atenționărilor anterioare.
În plus, cei de la Comisia Europeană au mai transmis un avertisment legat de păduri. Astfel, CE îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați ilegal. În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare.
Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.
De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Potrivit unui comunicat, Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.
Prin urmare, Comisia Europeană a decis marți să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.