Telenovela Huawei – Guvernul american continuă. De data aceasta, însă, cu o veste bună. Gigantul producător de telefoane chinez a reluat colaborarea cu una din companiile americane care avuseseră „interzis” la relațiile comerciale cu Huawei după introducerea chinezilor pe „lista neagră” a guvernului american. CEO-ul companiei americane Qualcomm, Steve Mollenkopf, a confirmat că întreprinderea sa a reluat, în prezent, colaborarea cu Huawei. Potrivit lui Mollenkopf, Qualcomm este interesată să semneze şi un acord de furnizare pe termen lung cu Huawei, dar nu a dezvăluit ce componente sunt vândute.
În iulie, Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat că va începe eliberarea de licenţe speciale pentru companiile care doresc să continue colaborările cu Huawei. Unul dintre aspectele principale a fost faptul că întreprinderilor americane li se va permite să vândă doar componente disponibile pe scară largă, o categorie care include chipset-uri mobile.
Oferte Huawei Mate 20 Pro – (LINK)
În august, Huawei a primit o nouă prelungire de 90 de zile de licenţă comercială temporară pentru comerţul cu companiile din SUA. Mai târziu în acea lună, rapoartele au arătat că peste 130 de companii americane au aplicat pentru licenţele speciale.
Deşi produce propriul set de chipset-uri, Huawei se bazează în continuare pe Qualcomm pentru o parte considerabilă a dispozitivelor sale. Conform rapoartelor, doar în anul 2018 Huawei a cheltuit aproximativ 11 miliarde dolari în comerţul cu întreprinderi americane printre care Qualcomm, Intel şi Micron.
Huawei Mate 20 Pro –oferte (LINK)
Și Microsoft a făcut o cerere de a fi introdusă pe lista de licențe speciale pentru a putea continua comerțul cu Huawei. Deocamdată nu se cunosc informații cu privire la primirea acestei licențe de către Microsoft, dar e de așteptat să se întâmple cât de curând.
Războiul comercial al Huawei cu SUA a afectat compania chineză, care și-a lansat ultimul flagship, Mate 30, fără serviciile Google (Gmail, Google Maps etc.). Chinezii au anunțat, la lansare, însă, că „există metode de instalare a aplicațiilor Google, chiar dacă nu mai există acces la market-ul Google Play”.
Huawei Mate 20 Pro –oferte (LINK)
Acest „work-around” s-a numit LzPlay, o aplicație care permitea instalarea manuală a aplicațiilor Google pe telefoanele Huawei Mate 30 Pro. Dar, după publicarea unui articol despre acest app în Bloomberg, aceasta a dispărut.
Utilizatorii noilor telefoane Mate 30 ale Huawei Technologies au pierdut accesul la instalarea manuală a aplicaţiilor Android ale Google, arată articolul din Bloomberg. Potrivit articolului, cercetătorul în domeniul securităţii John Wu a explicat pe blogul său modul în care utilizatorii telefoanelor Mate 30 Pro puteau să descarce şi să instaleze manual aplicaţii Google, în pofida interdicţiei americane ca Huawei să folosească software sau componente din SUA.
Wu a descris în postarea sa o metodă de instalare a serviciilor Google pe telefoanele noi ale Huawei, pe baza unei interfaţe de programare a aplicaţiilor pentru managementul dis-pozitivelor mobile, sau MDM API. „Cadrul sistemului de operare instalat de Huawei are o «uşă din spate» care permite ca unele aplicaţii să fie semnalate ca aplicaţii de sistem, chiar dacă nu există pe partiţiile read-only”, a arătat Wu. Acest proces a permis ca telefoanele Mate 30 să poată instala aplicaţii populare precum Google Maps şi Gmail, care în mod normal nu ar fi fost permise”, a relatat Bloomberg. Aplicația LZPlay a dispărut, însă, după postarera lui Wu.
Huawei Mate 20 Pro – oferte (LINK)
Rămâne de văzut dacă Huawei și guvernul american vor face pacea care va readuce Google în mod oficial pe telefoanele chinezilor, dar, până atunci, se pare că tot mai multe companii americane reiau colaborarea cu compania asiatică.
Photo by Jonathan Kemper on Unsplash