Primul loc în clasamentul universităţilor din România este ocupat pentru a opta oară consecutiv de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Dat publicității zilele trecute, Metarankingul Universitar 2023 are pe podium UBB, urmată de universități din București. Cea mai bine clasată instituție de învățământ superior din Banat este Universitatea de Vest din Timișoara.
Metarankingul Universitar pe anul 2023, care ține cont de clasamentele internaționale ARWU, CWUR, CWTS, NTU, QS, SCIMAGO, THE-Times, URAP, US News, include 30 de instituții de învățământ superior. Top 10 universitar arată astfel: 1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 22 puncte; 2. Universitatea din București – 19; 3-4. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea Politehnica București – 18; 5-6. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Universitatea „Transilvania” din Brașov – 15; 7. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 14; 8. Universitatea de Vest din Timișoara – 11; 9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 10; 10. Academia de Studii Economice din București – 9 puncte. Clasamentul național mai include două insituții de învățământ superior din Banat: Universitatea Politehnica Timișoara (locul 12, cu 7 puncte) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara (loc 20, cu 5 puncte).
„Când, sub egida Ministerului Educației, am inițiat în 2016 acest metaranking, ideea a fost să oferim un cadru pentru a măsura mai riguros performanța universităților românești în diverse clasamente. Într-adevăr: în funcție de criteriile incluse în diverse clasamente, poziția unei universități poate să varieze, într-un anumit an, în clasamente diferite, astfel încât, unele universități ignorau în analiză anumite clasamente importante în care nu aveau performanța dorită; există fluctuații de la un an la altul în performanța în același clasament, astfel că o analiză longitudinală este de asemenea necesară, pentru a surprinde modificări cu sens, nu tranzitorii; din păcate, mulți nu înțeleg încă corect semnificația unei poziții (rang) în clasamente: spre exemplu, poziția 500 din 500 de universități (adică ultima în clasament) nu este mai bună decât poziția 1000 din 2000 de universități (adică poziția de mijloc); dar pentru a înțelege asta ai nevoie de analize de percentile, greu de priceput direct de către nespecialiști, dar care se reflectă mai bine în metaranking. În 2005, în calitate de consilier personal al ministrului, am susținut în țară primele clasificări naționale formale ale universităților românești (cu consultanță internațională și cu colaborări naționale – ex. Asociația Ad Astra). În 2016, din aceeași calitate, am introdus în țară ideea metarankingului (cu consultanță internațională). Acum cred că ne apropiem treptat de necesitatea regândirii arhitecturii academicii naționale și introducerea unor mecanisme de evaluare diferențiate și în noua logică europeană COARA.”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La rândul său, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul celei mai bine clasate universități din Banat, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), spune că „prezența UVT în această ediție a Metaranking-ului Universitar confirmă poziția de lider a universității noastre între universitățile din zona de vest a României, plasând universitatea noastră pe prima poziție între cele trei universități timișorene ierarhizate (UVT, UPT, UMFVBT), chiar și atunci când criteriile metodologice ale analizei au un caracter dinamic. Ca întotdeauna, rezultatul ne onorează, dar ne și obligă, pentru viitor, la dezvoltarea calitativă a proceselor noastre de educație și cercetare”.
Metarankingul Universitar a fost creat în 2016 de Ministerul Educației, sub coordonarea prof. univ. dr. Daniel David (rector UBB) și cu consultanță internațională, scopul principal fiind crearea unui instrument care să combine performanța universităților românești în clasamente internaționale. Acesta s-a impus de-a lungul anilor ca un mecanism de referință în spațiul academic și public din România. Din 2022, Metarankingul Universitar este gestionat de Centrul Qualitas din UBB, utilizând metodologia clasică din 2016, informează NewsUBB.
Metodologia Metarankingului Universitar are în vedere rezultatele a nouă rankinguri internaționale, pe domenii de clasificare: (1) Academic Ranking of World Universities/ARWU (educație și cercetare); (2) Center for World University Rankings/CWUR (educație și cercetare); (3) Leiden Ranking/CWTS (cercetare); (4) Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities/NTU (cercetare); (5) QS – Top Universities Ranking/QS (educație și cercetare); (6) Scimago Institutions Ranking/Scimago (dominant cercetare); (7) Times Higher Education – World University Rankings/THE – Times (educație și cercetare); (8) University Ranking by Academic Performance/URAP (cercetare); (9) Best Global Universities Rankings/US News (cercetare).
Explicație foto: Rectorul Daniel David, la Reșița, cu prilejul ceremoniei de absolvire a studiilor universitare de licență, promoția 2023. Sursă foto: Centrul Universitar UBB Reșița