Urgență la Poliție după căderea Facebook! Un reșițean a sunat la 112 disperat că nu-și putea contacta soția!

 

Căderea, aseară, a serviciilor Facebook l-a adus într-o asemenea stare de disperare pe un reșițean încât acesta a apelat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere ajutor!

 

De-a lungul timpului, dispecerii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin au preluat apeluri 112 prin care au fost sesizate probleme care mai de care mai „urgente”, cum ar fi întreruperea energiei electrice, nemulțumiri legate de modul de servire în restaurante sau de zgomotul produs de aparatele de aer condiționat din magazine. De fiecare dată, spun reprezentanții IPJ, apelanții au fost consiliați și îndrumați să se adreseze instituțiilor competente, astfel de apeluri nereprezentând urgențe care să necesite acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie.

 

Aseară, la patru ore de la căderea Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram, la 112 s-a primit un nou apel care i-a lăsat mască pe polițiști. „Ieri, ora 22.47, un bărbat din Reșița a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a sesiza că este nemulțumit de faptul că nu funcționează o aplicație de pe o rețea de socializare și nu poate vorbi cu soția sa. Acesta a fost consiliat de către polițiștii Centrului Operațional și avertizat cu privire la utilizarea serviciului pentru apeluri de urgență 112.”, informează purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.

 

Ca urmare a acestei „întâmplări”, reprezentanții IPJ lansează un apel public pentru cei care încă nu au înțeles, ori se fac a nu fi înțeles, care este rolul numărului unic de urgență: „Sunați la 112 doar când aveți o urgență sau dacă cineva se află într-o situație de urgență! Numărul unic de apel 112 este număr telefonic gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege.”

 

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, modificată şi completată prin OUG nr. 62/2019, alertarea falsă reprezintă utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie în mod nejustificat, iar apelare abuzivă – apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

 

Sancțiunile prevăzute de lege în cazul alertării false a agenţiilor specializate de intervenţie sunt cuprinse între 1.500 de lei și 5.000 de lei, iar în cazul apelării abuzive, între 500 de lei și 1.000 de lei – avertizează reprezentanții IPJ. În acest sens, arată Alina Boeru, „în perioada iulie-septembrie 2021, la nivelul Inspectoratului au fost primite 5.016 apeluri prin SNUAU 112, dintre acestea 613 au fost apeluri abuzive și alertări false, în urma cărora polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale de peste 600.000 de lei”.

 

În concluzie, reprezentanții IPJ Caraș-Severin țin să transmită câteva sfaturi utile pentru cetățenii care intenționează să apeleze numărul 112:

  • apelarea prin sistemul naţional Apeluri de urgenţă 112 trebuie făcută numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor de poliţie pentru soluţionarea evenimentului;
  • este important ca indiferent de situaţia în care vă aflaţi, să vă păstraţi controlul şi să răspundeţi la întrebările pe care vi le adresează operatorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale sau al dispeceratului de poliţie, pentru a scurta timpul de culegere a datelor necesare efectuării intervenţiei de către structura competentă;
  • este important să comunicaţi cu exactitate timpul şi locul producerii evenimentului, numărul şi semnalmentele persoanelor implicate, numărul camerei/apartamentului, intersecţii, cartiere, străzi apropiate, obiective din zonă etc;
  • nu abuzaţi de acest număr de telefon fără motiv real, nu apelați numărul de urgență pentru a face glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență (starea vremii, mersul trenurilor, ora exactă, date de contact ale autorităților sau probleme tehnice la diferite rețele de socializare, precum în cazul prezentat anterior).
  • Nu sunați la 112 pentru probleme non-urgente! Apelurile non-urgente reprezintă acele situații în care nu este nevoie de intervenția imediată a echipajelor Ambulanței, Poliției, Pompierilor sau ale Jandarmeriei. Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite