Vaccinuri AstraZeneca din lotul ABV 2856, administrate și în Reșița! Dar nu și din lotul ABV 5300!

România nu a primit doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV 5300, pentru care mai multe state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea. În țara noastră au ajuns însă 81.600 de doze Astra Zeneca din lotul ABV 2856, a cărui utilizare a fost suspendată în Italia. Toate cele 1.500 de seruri din acest lot distribuite în Caraș-Severin au fost deja administrate.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat aseară că, în ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, „România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. a.c. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui”. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Data de 15 februarie 2021, semnalată de CNCAV, este chiar ziua în care la Reșița se deschideau două noi centre de vaccinare, cele din incinta sălilor de sport ale Colegiului Economic al Banatului Montan și Școlii Gimnaziale „Mihai Peia”. Dovada că aici s-au utilizat pentru vaccinare doze AstraZeneca din lotul ABV 2856 reiese din adeverința de mai jos, pe care am primit-o de la unul dintre reșițenii care s-au vaccinat la centrul specializat de la Școala „Mihai Peia” în data de 1 martie.

„Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot, subliniază CNCAV.

Reuniți într-o ședință în cursul serii, reprezentanții CNCAV, INSP, Ministerului Sănătății și ANMDMR au analizat situația celor două loturi de vaccinuri și au decis, în unanimitate, următoarele: 1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului; 2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România; 3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

CNCAV menționează că decizia carantinării dozelor încă nefolosite din lotul ABV 2856 a fost luată „ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia (două decese înregistrate în Sicilia, după vaccinarea cu doze din lotul ABV 2856, până acum neexistînd însă nicio legătură confirmată între vaccin și decese, n.r.). Astăzi (aseară, n.r.), 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat aseară la Digi 24 că „nu trebuie să intrăm în panică în acest moment, pentru că nu este cazul. Atunci când apar modificări în starea de sănătate după vaccinare, trebuie luată legătura cu medicul de familie sau cu Serviciul de urgență prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112”. Vaccinul AstraZeneca se administrează în România din data de 15 februarie, iar rapelul este la opt săptămâni, astfel că niciuna dintre persoanele care au primit prima doză de vaccin nu a ajuns încă la termenul pentru a doua doză.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available