Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a stabilit cu privire la teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretar general al PNL, că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate, se arată într-un comunicat transmis, astăzi, de UBB.
„Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informaţii cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, arată comunicatul instituţiei de învăţământ superior din Cluj-Napoca, citat de Agerpres.
Potrivit UBB, în lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia îi solicită lui Bode corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei. De asemenea, vor fi sesizate Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Consiliul Naţional de Etică a Cercetării pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii, mai precizează reprezentanţii UBB.
„În prima sesizare la această teză, UBB a primit o serie de suspiciuni de plagiat şi a identificat altele în plus, în baza analizei integrale a tezei cu două softuri antiplagiat. (…) În esenţă, s-au confirmat cele mai multe suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare şi s-a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii. În plus, pentru transparenţă, UBB a semnalat pe site-ul propriu în zona tezelor susţinute la universitate, faptul că teza este afectată de abateri de la etica cercetarii: «Starting from several complaints, this thesis was examined in the fall of 2022 for deviations from the ethical standards for publication. The resolution of the UBB Ethics Commission, including concrete actions for several corrections and sanctions, can be found here». În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare şi retragere a cărţii, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, se mai arată în comunicat.
UBB Cluj-Napoca informase, în 24 noiembrie, că a reluat analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în urma apariţiei în spaţiul public a unor noi suspiciuni de plagiat. Reprezentanţii universităţii au anunţat că vor fi cooptaţi în analiză şi experţi internaţionali independenţi, având în vedere interesul public faţă de acest caz. „Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spaţiul public dovezi clare şi doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală şi contrară prezumţiei de nevinovăţie, depăşind şi practicile academice standard. De asemenea, pornind de la bunele practici internaţionale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesaţi”, se mai menţionează în comunicatul UBB.
Universitatea clujeană anunţa, pe 2 noiembrie, că a înaintat către CNATDCU şi Ministerul Educaţiei informarea referitoare la o primă hotărâre a Comisiei de Etică cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode. UBB preciza atunci că nu s-a analizat valoarea conţinutului ştiinţific al lucrării, care nu face obiectul demersului de etică. În schimb, Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a identificat „în mod clar” existenţa unor abateri etice şi a făcut recomandări interne şi pentru Lucian Bode, care însă nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind în relaţii contractuale cu universitatea. „Comisia de Etică a UBB nu are în atribuţii analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor, demers care ţine de CNATDCU/ minister, prin analize proprii, motiv pentru care Comisia de Etică a UBB, depistând probleme etice, a făcut informarea către CNATDCU. Dacă se constată alte probleme etice, care nu sunt evidenţiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricând şi analizate suplimentar, în cadrul Comisiei de Etică a UBB şi/sau direct la CNATDCU”, a mai transmis UBB.
Reprezentanţii UBB au anunțat săptămâna aceasta că, în data de 5 ianuarie 2023, Lucian Bode a acţionat în instanţă Comisia de Etică a UBB cu privire la faptul că nu ar fi legală autosesizarea în privinţa acuzaţiilor de plagiat vehiculate în spaţiul public.
Astăzi, după anunțul făcut de UBB, ministrul liberal Lucian Bode a încercat să politizeze demersul Comisiei de Etică, susținând că membrii acesteia ar fi luat decizia la presiunea partidelor din opoziție! „Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea. Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă. Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a anunțat Lucian Bode, ministru căruia premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă ar trebui să-i ceară demisia după anunțul făcut azi de UBB. La fel cum ar fi trebuit să facă și după eșecul Schengen.
UPDATE – ora 21.00
„A furat… A mințit… A amenințat…”
Fostul premier Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a sintetizat perfect, în această după-amiază, motivele pentru care Lucian Bode ar trebui demis din funcția de ministru: „A furat din munca altora ca să obțină ilegal titlul de doctor. A mințit cu nerușinare că nu a plagiat. A secretizat propria teză de doctorat pentru a bloca analizarea ei. A amenințat că dă în judecată pe oricine îl mai acuză de asta. A încercat să intimideze opoziția când a fost depusă moțiunea contra lui. A încercat să împiedice Comisia de etică a UBB să dea un verdict prin declanșarea unui proces. A inițiat sau a tolerat o campanie de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul. Cu complicitatea conducerii coaliției a oprit în mod abuziv dezbaterea moțiunii depuse de Forța Dreptei și USR în decembrie. Ce nemernicii trebuie să mai comită Bode pentru a fi dat afară din guvern?”
În consecință, Ludovic Orban solicită public demiterea de urgență a lui Lucian Bode din funcția de ministru. În cazul în care coaliția, premierul și președintele continuă să sfideze cetățenii României și se încăpățânează să îl mențină în funcție, spune liderul Forța Dreptei, „vor trebui să suporte toți blamul public din partea românilor pentru distrugerea oricărei norme de morală în viața publică și pentru complicitate la hoție”.