Cei doi candidați înscriși în competiția pentru funcția de rector al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, conferențiarul universitar Andrade Bichescu, titularul postului, și lectorul universitar Gabriel Dinu, și-au prezentat în fața colegilor programele manageriale. Alegerea noului rector are loc astăzi, 3 februarie.
Atât actualul rector al UEMR, Andrade Bichescu, cât și contracandidatul său, Gabriel Dinu, au susținut la finalul lunii ianuarie, în fața colegilor, fuziunea cu Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În viziunea celor doi, acest demers reprezintă, la ora actuală, singura șansă de supraviețuire a învățământului superior la Reșița.
Ce spun candidații
Dacă Gabriel Dinu a vorbit despre „refacerea prestigiului și tradiției universității, ca instituție de educație și cercetare științifică, printr-o asociere cu o universitate românească de talie națională și internațională”, Andrade Bichescu, în timpul mandatului căruia au fost inițiate demersurile fuziunii prin absorbție cu universitatea clujeană, în octombrie 2019, a fost mult mai tranșant. „Ca parte componentă a sistemului de învăţământ superior românesc, integrarea învățământului superior reșițean în cadrul unei mari universități reprezintă pentru viitor, nu poate, ci sigur, singura oportunitate a Reșiței de a avea o universitate inclusă în reţeaua universităților europene. Fără finalizarea unui proces de fuziune care să asigure accesul învăţământului superior reşiţean la o universitate dintr-un mare centru universitar românesc, vom asista la dispariţia sa de pe harta învăţământului superior românesc. Prin urmare, singura posibilitate ca UEMR să răspundă politicilor actuale privind învăţământul superior european este aceea de a se integra într-o comunitate universitară puternică”, susține actualul rector în programul său managerial pentru un nou mandat.
Ghici cine mai vine la cina rectorală!
La întrebările venite din sală de la profesori, s-au adăugat în final și cele ale unui om politic cu funcție de conducere, vicepreședinta PSD Caraș-Severin Gabriela Stuparu, fostă judecătoare și vicepreședinte de tribunal. Evident, echidistanța întrebărilor formulate de aceasta nu poate fi pusă la îndoială, atâta timp cât unul dintre candidații la funcția de rector, Gabriel Dinu, este în proces cu PSD-ul Luminiței Jivan. Dar cum Gabrielei Stuparu i s-ar fi promis deja loc eligibil pe listele PSD la alegerile parlamentare din acest an, nu-i de mirare că tânăra pensionară s-a arătat acum interesată de soarta UEMR. Dacă se orientează bine, poate se trezește și cu o ofertă didactică, nu degeaba a făcut ea echipă cu fostul președinte de tribunal Rustin Ciasc…
CITEȘTE ȘI: Scandal cât universitatea la alegerile din UEMR! Calcule (academice?) pentru detronarea lui Andrade Bichescu