Pacienții cu COVID-19 internați în spitalele din Timișoara, precum și suspecții aflați în așteptarea rezultatelor sunt tratați de două săptămâni după o nouă schemă, propusă de către dr. Virgil Musta. Aplicarea acesteia va fi extinsă în întreaga regiune, deci și la spitalele din Reșița și Caransebeș.
Protocolul vine în sprijinul pacienţilor pentru ca aceştia, pe cât posibil, să nu mai ajungă la Terapie Intensivă, spune cunoscutul medic timișorean.
„Am primit niște studii din lume, cu discuții legate de cauza deceselor și ce s-a mai descoperit, și am participat la conferințe internaționale cu specialiști din China, SUA și Europa. Fiecare transmitea experiența lui și studiile pe care le fac. S-a constatat la necropsii, la italieni, că apare o tromboză masivă în mai toate organele. Pornind de la această idee, am implementat acest tratament. Am completat schema anterioară. Noi aveam schema antivirală. De o lună, de când am văzut că este legat de toxine, de riscul de coagulare al vaselor mici la nivelul plămânilor, al creierului, ficatului și rinichilor, am stabilit o schemă de terapie antivirală și patogenică. Există doua mecanisme: inflamația masivă, care are consecințe nefavorabile, și coagularea precoce, care duce la tromboze ale vaselor mici. Astfel, acum tratamentul se face anticoagulant, antiviral si antiinflamator”, a explicat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.
„Toți doresc să lucrăm împreună, mă ascultă, vor să învețe de la noi”
Noua schemă de tratament este aplicată tuturor suspecților și bolnavilor care ajung la spitalele din Timișoara într-o stare incipientă sau medie a bolii. „Această schemă încearcă să prevină complicațiile și evoluția severă a bolii. Încercăm să acționăm precoce, ca să nu ajungem la Terapie Intensivă. Asta depinde și de cât de repede ajunge pacientul la noi. Am creat un protocol pentru spitalele-suport. În momentul în care pacienții sunt suspecți, așteaptă investigația, ARN-ul viral, să se aplice terapia anticoagulanta, să nu se mai piardă timp. Vreau să dezvoltăm această idee și la nivelul regional. Toată lumea dorește să lucrăm împreună, colaborăm bine, mă ascultă, vor să învețe de la noi”, a dezvăluit în opiniatimisoarei.ro dr. Virgil Musta.
La baza acestui tratament se află aspirina și paracetamolul. „Este tratamentul anticoagulant în doză preventivă sau în doză curativă şi tratamentul antiinflamator cu corticoterapie, dar toate acestea se introduc în funcţie de faza şi forma clinică de boală. Medicamentele antiinflamatorii diminuează inflamaţia. Sunt medicamente nonsteroide, cum ar fi aspirina, nurofenul, sunt medicamente cunoscute şi sunt folosite, nu numai în această patologie. Anticoagulantul este folosit în patologia cardiovasculară”, a detaliat Virgil Musta pentru Mediafax.
Virgil Musta mai spune că tratamentul trebuie etapizat în funcţie de gravitatea infectării. Este foarte important ca, atunci când apar primele semne ale îmbolnăvirii, pacienţii să înceapă imediat tratamentul, în acest fel agravarea bolii este încetinită şi poate fi ţinută sub control.
CITEȘTE ȘI: Al 5-lea deces al unui pacient infectat cu coronavirus, în Caraș-Severin
În prezent, în Caraș-Severin, pacienții cu COVID-19 sunt internați în Staționarul 3, Secția de Boli Infecțioase, al Spitalului Județean de Urgență Reșița și în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, devenit spital-suport în lupta anticoronavirus. În cele două spitale din județ mai sunt internați 40 de pacienți cu COVID-19. Dintre aceștia, doar unu se află în stare gravă, pe secția ATI.
Sursă foto: opiniatimisoarei.ro