Zeci de mii de cărășeni, nedreptățiți de modificarea Legii pensiilor! PSD fără scrupule!

Mult-așteptata modificare a Legii pensiilor, în sensul reducerii vârstei de pensionare pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea produsă în fostele centre industriale, se dovedește a fi un afront adus de PSD cărășenilor! Și un exemplu sugestiv pentru modul mizerabil în care se poate face politică în Parlament!

În octombrie 2017, senatorul Marcel Vela anunța că a adus un amendament favorabil cărășenilor la un proiect de lege privind modificarea Legii pensiilor, inițiat în martie 2017 de senatoarea PNL de Hunedoara, Eleonora-Carmen Hărău.

După adoptarea în plenul Senatului, cu majoritate de voturi, a proiectului de lege în forma modificată la propunerea senatorului PNL de Caraș-Severin, Marcel Vela declara pentru Agerpres: „A fost votată propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este un lucru important, de care vor beneficia și mulți oameni din Caraș-Severin. Mai exact, vor beneficia de acest amendament persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare, precum cupru, plumb, sisturi bituminoase, feldspat și siliciu sau radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, pulberi metalice ori cocs metalurgic, precum și emisii de amoniac și derivate, în unele zone miniere sau în centre siderurgice, dar și pe o rază de opt kilometri față de aceste localități. Din Caraș-Severin este vorba de orașele Reșița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Anina și de comunele Armeniș și Ciudanovița”.

Ce a urmat după votul din octombrie 2017 din Senat ar putea ține de domeniul incredibilului, dacă n-am ști că atunci când PSD-ul își bagă coada chiar se poate întâmpla orice.

Furt pe față, marca PSD!

Proiectul de lege adoptat de Senat a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, cameră decizională. Când să intre în dezbatere, a luat cuvântul din partea Grupului PSD deputatul de Neamț Ciprian-Constantin Șerban. Care, așa cum arată stenograma acelei ședințe, a cerut „retrimiterea pentru două săptămâni” la comisiile de specialitate a proiectului de lege. Președintele de ședință, un alt pesedist, celebrul Florin Iordache (foto), a făcut imediat jocul alor săi, astfel că proiectul a fost întors la Comisia de muncă din Camera Deputaților. Comisie în care, ați ghicit?, nu a stat două săptămâni. Proiectul legislativ stă acolo, blocat de majoritatea PSD din comisie, de aproape trei ani!

Între timp, în septembrie 2019, ce să vezi? Senatorul PSD de Hunedoara Cristian Resmeriță fură proiectul senatoarei PNL de Hunedoara, mai exact, face un altul identic, omițând însă localitățile din Caraș-Severin, pe care și-l asumă ca inițiator! Iar acum, în 2020, când liberalii sunt focusați pe guvernare și pe implicațiile pandemiei de COVID-19, majoritatea parlamentară controlată de PSD trece pe repede-înainte proiectul de lege copy-paste, fără a se mai ține cont de amendamentele aduse proiectului inițiat de PNL!

Astfel, în Monitorul Oficial al României din 3 august 2020, este publicată Legea nr. 163/2020, care modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin introducerea următorului alineat: „Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vețel, Șoimuș, Baia de Criș, Ghelari, Teliuc, Certej, Băița, Orăștie, Deva din județul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

Așadar, beneficiari ai legii sunt cetățeni din nouă județe, nu din zece, așa cum votase Senatul proiectul de lege inițiat de liberali. Județul exclus fiind Caraș-Severinul!

Marcel Vela: Nedreptatea va fi corectată

Întrebat ce părere are despre legea publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, Marcel Vela ne-a declarat: „Este o altă lege copy-paste, făcută de un senator PSD din Hunedoara, furată la propriu de la colega PNL Carmen Hărău, la al cărei proiect de lege eu am făcut amendamentele cu județul Caraș-Severin. Legea care includea județul Caraș-Severin a fost blocată la Comisia de muncă din Camera Deputaților. O să deblocăm și proiectul de lege propus de noi, cei de la PNL, astfel că vom corecta această nedreptate făcută cărășenilor care au fost afectați de poluarea specifică fostelor zone industriale din județul nostru”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite