Reșițenii s-au strâns în număr mare în Piața 1 Decembrie 1918 din Centrul Civic al municipiului, la orele prânzului, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României.
Sute de reșițeni de toate vârstele și oficialități – reprezentanți ai administrației publice locale și județene, comandanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanți ai Centrului Militari, rezerviști, parlamentari – au asistat, astăzi la prânz, în Piața 1 Decembrie 1918, la festivitățile organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.
Acestea au debutat cu prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, moment urmat de intonarea Imnului Naţional al României de către o elevă a Liceului de Arte „Sabin Păuța”. Apoi, un sobor de preoți în frunte cu protopopul Reșiței Gheorghe Șuveți a săvârșit o slujbă religioasă.
Alocuţiunile referitoare la semnificația istorică a zilei de 1 Decembrie 1918 au fost rostite de directorul Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Ovidiu Roșu, și de profesorul de istorie Dănilă Oberșterescu. Apoi, reprezentantul Guvernului în teritoriu, președintele Consiliului Județean și primarul Reșiței au transmis mesaje reșițenilor, cărășenilor și tuturor românilor de Ziua Naţionale a României.
Prefectul județului, Ioan Dragomir, a început prin a transmite mesajul primului-ministru Marcel Ciolacu, apoi le-a adresat câteva cuvinte celor prezenți în Piața 1 Decembrie 1918: „Vreau să vă mulțumesc pentru că ați onorat cu prezența manifestarea cea mai sfântă pe care o avem noi, românii, Ziua Națională, 1 Decembrie. Mi-aș dori ca peste un an să fim și mai mulți în această piață, să avem parte de o adevărată paradă militară, poate și cu ostași din județul Caraș-Severin, cu mai mulți muncitori, cu mai mulți intelectuali, cu mai mulți cetățeni din Reșița. Mi-aș dori, de asemenea, ca în anul care vine, una sau două din unitățile care au făcut istorie în industria Românei să fie revigorate și mulți dintre acești muncitori să fie prezenți aici. Sigur că este o dorință a mea și sper ca împreună cu cei care conduc astăzi destinele județului să facem acest vis să fie realitate”.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de azi: „Se împlinesc, astăzi, 105 ani de la Marea Unire, evenimentul fondator al statului român modern. Ziua Națională a României este un reper fundamental al poporului român. În această zi de sărbătoare pentru toți românii de pretutindeni sper ca politica românească și direcția spre care e condusă România să se așeze pa baza principiilor, a valorilor morale și spirituale și să se ghideze permanent după acestea. A servi interesul publicul înseamnă a urmări cu adevărat obiectivele înalte și nu interesele mărunte, dar este și cel mai bun mod de a cinsti istoria României și memoria celor care au făcut posibil acest moment. 1 Decembrie reprezintă mai mult decât o simplă zi de sărbătoare, este o zi în care ne amintim cu respect și recunoștință de sacrificiile făcute de cei care au luptat pentru drepturile și libertățile noastre. Este o zi în care suntem mândri să fim români și să sărbătorim unitatea și reîntregirea țării noastre. România noastră, cu tradițiile sale frumoase și bogate, este rezultatul eforturilor și viziunii strămoșilor noștri, oameni care au avut curajul să viseze și să lupte pentru o țară liberă și prosperă. În acest moment special, ne reamintim de marii noștri conducători, de oamenii de cultură, de eroii anonimi care au contribuit la formarea acestei țări”.
Seria alocuțiunilor a fost încheiată de primarul Ioan Popa care, spre deosebire de predecesorii săi, și-a axat discursul nu spre trecut, ci spre prezent: „S-a vorbit mult aici despre momentul 1 Decembrie, despre sacrificiul acestui popor, despre 1918. Eu aș vrea să mă adresez dumneavoastră despre România de astăzi, despre cum o văd eu. Trebuie să spun de la bun început că sunt un optimist incurabil, dar o să fac și puțină matematică. În ultimii 20 de ani, România a fost campioană la creșterea economică de șapte ori. Produsul intern brut al României, comparativ cu Revoluția din ’89, s-a dus de la 28-29 de miliarde de euro la peste 350 de miliarde. Previziunile pe care le fac economiști de marcă europeni sunt ca, în următorii patru – cinci ani, România, alături de Polonia, să fie locomotivele care cresc economic în Uniunea Europeană. România este astăzi un pilon de stabilitate în estul Europei, este o țară la care lumea a început să se uite cu respect. Rămâne doar ca noi înșine, noi românii, să avem mai mare încredere în noi, să avem încredere în cei care vin după noi, în copii, în tineri, să prezentăm mai multe exemple de genul lui David Popovici și, de ce nu, exemple de olimpici, de copii care merg și câștigă titluri internaționale, și mai puțin exemple facile, care ne vin la îndemână astăzi. Sper ca, an de an, să începem să avem încredere în noi și să ne respectăm mai mult unii pe alții”.
După alocuțiuni au urmat momentele cele mai așteptate de spectatori: defilarea detaşamentelor aparținând Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale și spectacolul folcloric organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. De asemenea, spectatorii au putut savura fasolea cu ciolan gătită la ceaun de chef Marian Popovici.