Primăria Reșița și Asociația Make Better și-au unit forțele pentru a găsi soluții de revitalizare a unei zone ample din mijlocul orașului – siturile industriale din Triaj, Mociur, Valea Țerovei – și de integrare a acesteia în „circuitul” urban.
Reprezentanții Asociației Make Better și ai Primăriei Reșița care fac parte din echipa de implementare a proiectului ReIND – BBG (Re-Industrialization following the Brownfield is Better than Greenfield Principle), demarat la începutul acestui an cu scopul revitalizării și valorificării siturilor industriale dezafectate din Reșița, s-a aflat zilele trecute în Slovenia, la o primă întâlnire cu toți partenerii europeni ai proiectului. Este vorba de șase echipe de lucru formate din autorități, ONG-uri și academia reprezentând șase orașe mici și mijlocii situate în orașe din bazinul Dunării – România, Bosnia și Herzegovina, Serbia, Slovenia, Bulgaria și Muntenegru.
„Suntem la începutul a doi ani jumătate de lucru susținut pentru a avansa eforturile de valorificare a siturilor industriale dezafectate din Reșița. Ne vom concentra eforturile pe situl Triaj – Mociur – Valea Țerovei, 175 de hectare bine poziționate între orașul vechi și orașul nou, care cristalizează anii de început al unui amplu proces de regenerare urbană”, a transmis Asociația Make Better.
Prin intermediul acestui proiect, Primăria Reșița și Asociația Make Better încearcă găsirea unor soluții pentru o serie de provocări: cum poate fi dezvoltată competitivitatea economică și atractivitatea investițională în orașe mici-medii; cum pot fi abordate problemele de contaminare și poluare generate de activitatea industrială inițială, de prezervare și valorificarea a patrimoniului industrial aferent sitului, și de degradare și marginalizare a fostelor colonii de muncitori aflate în proximitatea siturilor; cum arată un proces pe termen lung, de planificare urbană coerentă cu implicarea tuturor actorilor interesați: instituții, mediu de afaceri, cetățeni, organizații ale societății civile.
În cadrul vizitei de lucru în Slovenia au avut loc prezentări, dezbateri pe marginea unor scenarii de dezvoltare pentru siturile industriale din Reșița și vizite în teren. „Am vizitat micul orășel Hrastnik, din Valea Savei, fostă regiune minieră a Sloveniei, mai exact fosta mină și ce-a rămas din colonia de mineri – zona studiu de caz din Slovenia, în cadrul proiectului. Am descoperit un oraș plin de blocuri în stare foarte bună, drumuri și piste de bicicletă puse la punct, nici urmă de gunoaie pe nicăieri plus un discurs foarte bun și pro tranziție energetică al primarului”, au transmis reprezentanții Make Better.
Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Interreg Regiunea Dunării și are o valoare totală de aproximativ 2.400.000 de euro.