Caravana Reciclării Creative a ajuns la Colegiul Economic al Banatului Montan [VIDEO]

 

Proiectul național Caravana Reciclării Creative, inițiat de Asociația PlaYouth, are ca scop principal reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător, atât în rândul elevilor și al profesorilor, cât și în comunitate.

 

La Colegiul Economic al Banatului Montan din Reșița s-a desfășurat în acest an școlar Proiectul național Caravana Reciclării Creative, organizat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream. În cadrul acestui proiect, elevii și profesorii unității de învățământ au creat împreună cinci zone de interes: Colectare selectivă; Lecturi inspirate; Grădina minunată; Păsări fericite; Reciclate și-napoi la lume date.

 

Realizarea zonei Colectare selectivă a fost pentru participanți o ocazie excelentă de a învăța despre importanța reciclării prin joc și creație. Aici au fost colectate materialele necesare derulării proiectului – sticlă, hârtie și carton, plastic – care, apoi, au fost distribuite către celelalte zone din proiect. Zona Lecturi inspirate a fost concepută ca un colț de lectură creativ și prietenos cu mediul, amenajat exclusiv din materiale reciclabile. „Aici va fi mereu o oază de liniște, dar și o invitație la dezvoltarea gustului pentru lectură și cultură. Elevii vor împrospăta regulat cărțile din bibliotecă pentru a fi mereu un punct interesant de atracție, de deschidere spre nou, frumos și inedit”, explică echipa de proiect.

 

Grădina minunată a fost amenajată folosind anvelope reciclate, vopsite în culori vesele, transformate în ghivece ecologice, mobilier și decoruri creative, pentru a oferi elevilor un spațiu de relaxare, recreere și învățare activă în mijlocul naturii. Dorința participanților la proiect este aceea ca acest colț verde să devină un loc de bucurie, curiozitate și descoperire, unde fiecare copil să învețe să aprecieze natura, să colaboreze cu ceilalți și să contribuie la un mediu mai curat și mai frumos. Tot în curtea școlii, pentru a sprijini biodiversitatea locală și pentru a oferi un habitat sigur pentru păsările din zonă, au fost amenajate căsuțe pentru păsări, în diferite stiluri, din materiale reciclabile, fiind realizată, astfel, zona Păsări fericite. „Scopul acesteia este atragerea păsărilor în spațiul urban, educarea comunității despre importanța protejării faunei locale și încurajarea reciclării creative. Căsuțele sunt durabile, sigure și ușor de întreținut”, spun participanții.

 

Zona Reciclate și-napoi la lume date a avut ca activitatea principală organizarea unei parade de modă inedite, în care elevii au prezentat ținute vestimentare realizate integral din materiale reciclabile – hârtie, plastic, carton, pungi, capace, doze și textile refolosite – concepute în spiritul sustenabilității și al refolosirii ingenioase a resurselor. În completarea acestei prezentări artistice, a fost realizat și un glob pământesc confecționat din materiale reciclate și marcat cu continente, oceane și elemente geografice. Acesta va fi folosit ca suport educativ la orele de geografie, oferind o alternativă interactivă și sustenabilă la materialele didactice obișnuite.

 

„Prin implicarea instituției noastre în acest proiect, am dorit să arătăm că reciclarea poate deveni atât o formă de expresie artistică, cât și un instrument educativ, încurajând în același timp grija pentru planetă și conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător”, a transmis echipa Colegiului Economic al Banatului Montan.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available