56.000.000 de euro pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Reşiţa. Banii vor fi alocaţi din fonduri europene, prin Programul Regional Vest 2021-2027

 

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest, întrunit ieri, 9 noiembrie, la Timişoara, a aprobat alocarea bugetară pentru localităţile urbane din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, prin Programul Regional Vest 2021-2027. Totodată, primarul Reşiţei, Ioan Popa, a fost ales în Comitetul de Monitorizare a programului.

 

Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest – organism ce coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională – au stabilit sumele pe care le pot accesa municipiile şi oraşele din judeţele regiunii – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş – pentru dezvoltarea urbană durabilă, în ciclul financiar 2021-2027. Suma totală disponibilă este de aproape 500.000.000 de euro.

 

Pentru municipiile reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest, suma disponibilă este de aproximativ 260.000.000 de euro, spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111.000.000 de euro, iar pentru oraşe, circa 124.000.000 de euro.

 

Conform alocării făcute de CDR Vest, municipiul Reșița va putea accesa, în noul ciclu financiar, 56.000.000 de euro. Sumele vor putea fi obținute pentru proiecte de eficiență energentică – blocuri şi clădiri publice; mobilitate urbană; educație, revitalizare și regenerare urbană. Iar celălalt municipiu din Caraş-Severin, Caransebeș, va avea la dispoziţie 13.000.000 de euro.

 

Cel mai mare oraș din regiune, municipiul Timișoara, va putea accesa peste 91.000.000 de euro. Aradul are alocată o sumă de peste 65.000.000 de euro, iar Deva, 47.000.000 de euro. Pentru celelalte municipii din regiune au fost alocate următoarele sume: 21.000.000 de euro pentru Hunedoara; câte 15.000.000 de euro pentru Lugoj și Petroșani; câte 12.000.000 de euro pentru Vulcan și Lupeni; 11.000.000 de euro pentru Orăștie şi aproape 10.000.000 de euro pentru Brad.

 

 

Totodată, CDR Vest a aprobat și înființarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare. „Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021 – 2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare și digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare în regiune”, a spus Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest. Hubul vine să completeze alte inițiative similare ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care mai pregătește pentru Programul Regional Vest o agenție de inovare, un accelerator de afaceri, un fond de capital de risc, precum și centre de creativitate și inovare în fiecare județ.

 

Alin Nica: „Sper să mă ridic cel puțin la nivelul domnului Dunca”

 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, au fost aleși reprezentanții unităților administrativ-teritoriale în Comitetul de Monitorizare a Programului Regional Vest 2021-2027. Este vorba de Ioan Popa – primarul municipiului Reşiţa, Dan Bobouţanu – primarul municipiului Hunedoara, Petru Antal – primarul oraşului Pecica și Dănuţ Groza – primarul oraşului Sânnicolau Mare. Iar preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a fost desemnat preşedinte al CDR Vest, pentru o perioadă de 12 luni. El îi succede lui Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin. Tot pentru o perioadă de un an, vicepreședintele CDR Vest va fi Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara. „Le mulțumesc colegilor din consiliu pentru încredere și sper să mă ridic cel puțin la nivelul domnului Dunca, cel care a condus lucrările CDR în acest an”, a declarat Alin Nica, imediat după numire. Conform statutului CDR Vest, președintele și vicepreședintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.

 

 

Sursă foto: ADR Vest

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite