În urmă cu exact 70 de ani, la 4 mai 1952, după cum reiese din arhivele ziarului Flamura, în Reșița era inaugurată o clădire care avea să devină emblematică pentru oraș: Magazinul Universal, cunoscut în ultimele decenii ca Universalul Vechi.
Construit de muncitorii din Reșița la mijlocul secolului trecut, Magazinul Universal a fost primul complex comercial din oraș, funcționând vreme de patru decenii ca un magazin mixt, un fel de supermarket al acelor timpuri.
Despre clădirea ridicată la intersecţia străzilor Mihai Viteazu şi Traian Lalescu (atunci „6 Martie”), pe istoricul amplasament „Spitz Park” din perioada interbelică, se știe când a fost construită și inaugurată, dar nu e clar cine a proiectat-o. În recentele sale însemnări memorialistice de pe blogul radulblog.wordpress.com, arhitectul Radu Radoslav, de origine reșițean, încearcă să elucideze enigma privind numele arhitectului care a proiectat edificiul devenit una din clădirile-simbol ale Reșiței.
Modelul german, în Reșița anilor ’50
Cel mai probabil, arată Radoslav, Magazinul Universal a fost proiectat de arhitectul Tiberiu Niga: „Dacă ne aducem aminte că Tiberiu Niga a ocupat funcții importante în Institute de Proiectare Centrale printre care și C.I.C. (1948-1949), I.P.C. (1949-1952) din care unul era probabil în domeniu COMERȚULUI, putem presupune ca autorul este totuși Tiberiu Niga. Cum orice investiție importantă din țară era bine controlată în acea perioadă de la centru, putem presupune (conf. mărturiei arh. Vasile Oprișan) că acest obiect a fost proiectat într-un Institut Central de Proiectare. Și toate indiciile ne conduc spre Tiberiu Niga, mare admirator al arhitecturii moderne, fiind în concurență cu personalitățile de necontestat ale acestui curent: Marcel Iancu, Horia Creangă, Duiliu Marcu, etc. Modelul imobilului cu o astfel de fațadă circula în lume încă din anii 20 ai secolului XX-lea (vezi Ernst May Rundling in the Römerstadt in Frankfurt – foto). Desigur noul guvern nu putea agrea acest tip de arhitectură atât de departe de modelul sovietic care era impus în România și autorul a fost «obligat» să se cumințească.”
Arhitectul Tiberiu Niga, „care atunci când am intrat în Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București am aflat că era poreclit «LORDUL»”, spune Radu Radoslav, a marcat Reșița în perioada interbelică, și nu numai. Tiberiu Niga a început colaborarea cu comunitatea reșițeană în 1940, când a proiectat „clădirea Direcţiei Generale (o clădire înaltă pentru acea vreme) şi noua Gara CFU (fosta Gară Reșița Uzine), ambele demolate după 1974 pentru construirea Blooming-ului în capătul unei străzi ce pornea de la magazinul Universal”. Tot Tiberiu Niga, mai precizează Radoslav, este cel care a început în 1940/41 proiectarea de locuințe pentru funcționarii U.D.R. în Reșița Montană (Veche), una pe strada principală, două pe strada Ștefan cel Mare și două pe strada Victoriei. Casa de Cultură și Teatrul (1949-1953) se află, de asemenea, în portofoliul de proiecte realizate de Tiberiu Niga.
Inaugurat la 4 mai 1952, Magazinul Universal a fost principalul reper al urbei până în anii ’70, când a început amenajarea Centrului Civic de sorginte ceaușistă.