Campania de vaccinare antiCOVID-19 a început în Caraș-Severin cu imunizarea cadrelor medicale, iar săptămâna viitoare vor deveni operaționale în județ și cele 16 centre pentru faza II, unde se vor putea vaccina și persoanele de peste 65 de ani, precum şi bolnavii cronici.
Primele cadre medicale care s-au vaccinat împotriva COVID-19 au fost cele de la spitalele din Caransebeș, 160, și Oravița, 75, urmând ca miercuri să continue campania în toate ceel cinci spitale din Caraș-Severin. „Începând de miercuri, 6 ianuarie, se vor asigura dozele de vaccin necesare în toate cele cinci centre care deservesc faza I a campaniei de vaccinare, respectiv Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă şi Oţelu Roşu. Numărul dozelor care vor sosi miercuri se va stabili în baza solicitărilor transmise la DSP de către cele cinci centre, până mâine, 5 ianuarie”, informează Instituția Prefectului Caraș-Severin.
În ceea ce privește faza II a campaniei, în care vor putea fi imunizate și persoanele aflate în categoria de risc, cele peste 65 de ani și bolnavii cronici, aceasta ar putea începe săptămâna viitoare. „Toate cele 16 centre desemnate pentru a asigura procesul de vaccinare pentru faza II vor fi operaţionale din punct de vedere logistic începând cu săptămâna viitoare. Aceste măsuri s-au luat pentru a veni în întâmpinarea posibilităţii ca faza II a campaniei de vaccinare să înceapă mai repede decât s-a stabilit iniţial. În caz de nevoie numărul acestor centre va putea fi suplimentat pentru a se asigura fluenţa şi eficienţa întregii campanii de vaccinare”, mai transmit reprezentanții Instituției Prefectului.
Cele 16 centre de vaccinare pentru faza II vor fi amenajate în Reșița, Caransebeș, Oravița, Bocșa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Ezeriș, Slatina Timiș și Bozovici. Acestea vor deservi mai multe localități, după cum urmează:
Reşiţa: localităţi deservite: Reşiţa, Lupac, Caraşova, Văliug și Brebu Nou;
Caransebeş: localităţi deservite: Caransebeş, Turnu Ruieni, Buchin, Constantin Daicoviciu, Sacu, Păltiniş și Copăcele;
Oraviţa: localităţi deservite: Oraviţa, Anina, Naidăş, Grădinari, Vărădia, Sasca Montană, Răcăşdia, Ciclova Română, Ciuchici, Ciudanoviţa, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Cărbunari, Forotic și Vrani;
Bocșa: localităţi deservite: Bocşa, Ocna de Fier, Dognecea, Doclin, Berzovia, Ramna, Măureni și Vermeş;
Băile Herculane: localităţi deservite: Băile Herculane, Mehadia, Mehadica, Cornereva și Topleţ;
Moldova Nouă: localităţi deservite: Moldova Nouă, Socol, Pojejena, Coronini, Sicheviţa, Gârnic și Berzasca;
Oțelu Roșu: localităţi deservite: Oţelu Roşu, Băuţar, Marga, Rusca Montană, Zăvoi, Glimboca și Obreja;
Ezeriş: localităţi deservite: Ezeriş, Târnova, Brebu, Zorlenţu Mare și Fârliug;
Slatina Timiş: localităţi deservite: Slatina Timiş, Domaşnea, Luncaviţa, Armeniş, Bolvaşniţa, Bucoşniţa și Teregova;
Bozovici: localităţi deservite: Bozovici, Lăpuşnicu Mare, Bănia, Dalboşeţ, Lăpuşnicel, Prigor, Eftimie Murgu, Şopotu Nou și Iablaniţa.
Iar locațiile celor 16 centre de vaccinare din Caraș-Severin sunt:
Reșița:
Sala de sport – Colegiul Naţional „Traian Lalescu”
Sala de sport – Colegiul Economic al Banatului Montan
Sala de sport – Liceul de Arte „Sabin Păuţa”
Sala de sport – Şcoala Gimnazială „Mihai Peia”
Caransebeş:
Sala de sport – Liceul Tehnologic „Dacia”
Sala de sport – Liceul Tehnologic „Decebal”
Oravița:
Sala de sport – Liceul Tehnologic „Mihail Novac”
Sala de sport – Şcoala Gimnazială „Romul Ladea”
Bocşa:
Sala de sport – Liceul Tehnologic „Constantin Lucaci”
Sala de sport a oraşului Bocşa
Băile Herculane: Liceul „Hercules”
Moldova Nouă: Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă – Ambulatoriu Integrat
Oţelu Roşu: Sala de sport – Şcoala Gimnazială Nr. 1
Ezeriș: Centrul de permanenţă Soceni
Slatina Timiş: Centrul de permanenţă Slatina Timiş
Bozovici: Centrul multifuncţional – Ambulatoriu Integrat
„Îndemnăm populaţia să meargă pe mâna ştiinţei şi a raţiunii”
În acest context, Instituția Prefectului face un apel către populaţie să se informeze corect şi din surse oficiale despre vaccinul antiCOVID-19 și despre modul de derulare a campaniei de imunizare și, în cunoștință de cauză, să se vaccineze: „Atenţionăm cetăţenii să nu ia în seamă ştirile false care circulă în mediul online şi care deformează realitatea despre siguranţa şi importanţa vaccinului antiCOVID-19. Acest vaccin este sigur, testat şi aprobat de către organele abilitate şi reprezintă arma cea mai importantă pe care o avem în bătălia cu SARS CoV-2. Este aliatul principal în lupta noastră de a reveni la o viaţă normală, fără restricţii şi fără temerea infectării. Mai avem de străbătut un drum lung până acolo, dar este pentru prima oară de la debutul pandemiei când vedem clar luminiţa de la capătul tunelului şi avem speranţa că împreună putem învinge pandemia. Subliniem că datorită ştiinţei şi a vaccinurilor, omenirea a reuşit în trecut să elimine sau să ţină sub control o mulţime de boli. De asemenea, durata medie de viaţă a crescut spectaculos în ultima sută de ani datorită acestor vaccinuri. Îndemnăm populaţia să participe fără nicio temere la campania de vaccinare şi să meargă pe mâna ştiinţei şi a raţiunii”.