Ministerul Educaţiei organizează a treia sesiune din acest an școlar a concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. În urma etapelor anterioare, în Caraș-Severin au rămas vacante 45% dintre posturile de conducere.
A treia sesiune a concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se va desfășura, potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministerului Educației, în perioada 27 iunie – 5 octombrie. Anterior, Ministerul Educației a mai organizat două sesiuni: în perioada octombrie – decembrie 2021, respectiv ianuarie – aprilie 2022, în urma cărora, în Caraș-Severin au rămas vacante 65 din cele 145 de posturi de director și director adjunct scoase la concurs. Aceste posturi au fost ocupate ulterior prin detașare în interesul învățământului.
Din cele 65 de funcții vacante, 52 sunt de director și 13 de director adjunct în peste 50 de unități de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal din Caraș-Severin. La cinci unități de învățământ – Colegiul Național „Traian Doda” Caransebeș, Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeș, Școala Gimnazială „Romul Ladea” Oravița, Școala Gimnazială Nr. Bocșa și Școala Gimnazială Măureni – sunt vacante ambele funcții. În municpiul Reșița, nu au fost ocupate prin concurs și sunt vacante patru posturi de director – la grădinițele cu program prelungit „Dumbrava Minunată”, „Floarea Soarelui”, „Riki-Priki“ și „Semenic” – și trei posturi de director adjunct la Colegiul Național „Diaconovici Tietz”, Colegiul Național „Mircea Eliade” și la Colegiul Tehnic.
Pentru a putea ocupa funcția de director sau director adjunct, cadrele didactice care se vor înscrie la concurs vor trebui, mai întâi, să promoveze proba scrisă, care constă în rezolvarea, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, prin care se evaluează capacitățile cognitive și competențele de management și leadership. Candidații declarați admiși la proba scris vor susține un interviu cu durata de 60 de minute în cadrul căruia se evaluează trei aspecte: competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ pentru care candidează; abilitățile de rezolvare a unor situații – problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează; competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului. Candidații care trec și de această probă vor încheia, pe o perioadă de patru ani de la data numirii în funcție, contract de management administrativ-financiar cu primarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află unitatea de învățământ.
Concursul pentru ocuparea posturilor vacante se va desfășura după următorul calendar aprobat de Ministerul Educației și publicat vineri, 24 iunie, în Monitorul Oficial:
- 27 iunie: Publicarea funcţiilor vacante pentru care se organizează concursul. Constituirea comisiei naţionale, a comisiilor de organizare la nivel judeţean şi a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere;
- 28 iunie – 17 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă;
- 18 – 21 iulie: Evaluarea dosarelor de înscriere;
- 22 iulie: Afişarea listei candidaţilor admişi la evaluarea dosarelor;
- 25 iulie: Depunerea solicitărilor de analiză si remedierea eventualelor erori reclamate in etapa de înscriere;
- 26 – 27 iulie: Remedierea eventualelor erori la nivelul etapei de înscriere;
- 28 iulie: Afişarea listei finale a candidaţilor admişi la evaluarea dosarelor;
- 29 iulie: Stabilirea centrelor speciale de desfăşurare a probei scrise. Repartizarea candidaţilor pe centre;
- 01 august – 06 septembrie: Transmiterea solicitărilor Inspectoratului Școlar Județean către consiliile profesorale, autorităţile locale şi companii/universităţi, în vederea desemnării membrilor comisiilor de interviu;
- 08 septembrie: Desfăşurarea probei scrise. Afişarea rezultatelor la proba scrisă;
- 08 – 09 septembrie: Depunerea contestaţiilor la proba scrisă;
- 12 – 13 septembrie: Soluţionarea contestaţiilor la proba scrisă;
- 13 septembrie: Afişarea rezultatelor finale la proba scrisă;
- 14 – 18 septembrie: Înregistrarea opţiunilor candidaţilor pentru unitatea la care candidează şi, în funcţie de opţiune, depunerea documentelor pentru unităţile de învăţământ care necesită avize suplimentare;
- 19 – 20 septembrie: Constituirea comisiilor pentru proba de interviu;
- 21 septembrie: Publicarea graficului de desfăşurare a interviurilor;
- 22 – 29 septembrie: Desfăşurarea probei de interviu;
- 23 – 30 septembrie: Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor la proba de interviu;
- 30 septembrie: Afişarea rezultatelor finale ale concursului;
- 03 octombrie: Exprimarea opţiunilor candidaţilor declaraţi admişi pentru mai multe funcţii sau unităţi de învăţământ;
- 04 octombrie: Validarea rezultatelor finale;
- 05 octombrie: Emiterea deciziilor de numire.
Sursă foto: digi24.ro