Acces limitat la servicii de sănătate. În Caraș-Severin, deficitul de medici specialiști depășește cu mult 50%!

 

Pentru specialități clinice precum Alergologie, Neonatologie, Neurochirurgie sau Neurologie pediatrică, în județul Caraș-Severin nu există niciun medic specialist în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Pentru cărășeni a devenit, de ani buni, o obișnuință să apeleze la serviciile medicilor din alte județe, atunci când au probleme de sănătate, iar unul dintre motive este acela că județul Caraș-Severin se confruntă cu un deficit major de medici specialiști.

 

Un raport prezentat luna trecută de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) scoate la iveală dimensiunea dezastrului din sistemul de sănătate în ceea ce privește asistenţa medicală ambulatorie de specialitate în Caraș-Severin. Potrivit acestui raport, necesarul de medici nu este acoperit, la nivelul județului, la niciuna dintre specialitățile clinice și, mai mult decât atât, sunt specialități pentru care nu există niciun cabinet medical în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. De asemenea, în orașele mici ale județului și în mediul rrual, medicii specialiști sunt o raritate sau lipsesc cu desăvârșire.

 

Potrivit calculelor făcute de Casa de Sănătate, în Caraș-Severin ar fi nevoie de 636 de medici specialiști, însă, în momentul de față, în județ activează doar 172 în contract cu CJAS. Deși deficitare, specializări precum Pediatrie, Medicină Internă, Chirurgie generală, Obstretică-Ginecologie, Ortopedie, Medicină fizică şi de reabilitare și Cardiologie sunt mai bine reprezentate, cu cel puțin zece medici la nivelul județului, față de celelalte. Care fie nu au niciun medic – Alergologie, Neonatologie, Neurochirurgie, Neurologie, Acupunctură și Planificare familială. Fie au doar câte unul –  Boli infecţioase (Reșița), Chirurgie plastică (Caransebeş), Chirurgie toracică (Caransebeș), Chirurgie vasculară (Caransebeș) – sau doi medici – Gastroenterologie (Reșița) și Psihiatrie pediatrică (Reşiţa și Caransebeș) – în întreg județul.

 

În ceea ce privește repartizarea pe localități, peste 70% dintre medicii specialiști care au contract cu CJAS activează în cele două municipii, Reșița (84 de medici) și Caransebeș (40). În orașele județului sunt 15 medici în Oțelu Roșu, 13 în Oravița, șapte în Moldova Nouă, unul singur în Anina, iar în Bocșa, niciunul. În mediul rural, doar în comuna Bozovici sunt acordate servicii medicale în specialitate clinică, de către doi medici.

 

Pentru acest domeniu, Asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice, bugetul alocat judeţului nostru de Casa Națională de Asigurări de Sănătate este de 16.829.360 lei.

 

Sursă foto: surgjournal.com

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite