Agent Green cere Ministerului Mediului să înlăture Romsilva de la administrarea Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Potrivit reprezentanților asociației de protecția mediului, în ultimii 18 ani, Regia Națională a Pădurilor ar fi încălcat obligațiile contractuale de protejare a parcului.
Voluntarii organizației Agent Green au mers, la acest sfârșit de săptămână, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului pentru a atrage atenția asupra modului în care Romsilva administrează aria naturală protejată, permițând, susțin voluntarii de mediu, exploatarea pădurilor inclusiv prin tăieri la ras. Într-o astfel de zonă, voluntarii Agent Green au desfășurat un banner de 96 metri pătrați cu mesajul: „Ministerul Mediului: STOP EXPLOATĂRII ÎN PARCURILE NAȚIONALE”. Protestul a continuat la sediul Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, situat în Reșița, în aceeași clădire cu sediul Direcției Silvice Caraș-Severin, unde activiștii au afișat bannere cu următoarele mesaje: „SALVAȚI SEMENICUL DE ROMSILVA”; „ROMSILVA, GAME OVER” și „PROTEJAȚI STRICT PARCUL NAȚIONAL SEMENIC”.
Agent Green solicită Ministerului Mediului să înlăture Romsilva de la administrarea Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și a intentat chiar și un proces, aflat pe rolul Tribunalului București, împotriva Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Ministerului Mediului și Agenției Naționale a Ariilor Protejate (ANANP), pentru rezilierea contractului de administrare a parcului: „Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de zece ani în anul 2004. Contractul a expirat în 2014, iar Romsilva a avut obligația ca în termen de doi ani, adică în anul 2006, să realizeze și să aplice un plan de management pentru conservarea parcului național”.
Un plan nu a fost niciodată aprobat, deși au existat nenumărate variante, după cum spune Teodora Sinculeț, care a fost, timp de 14 ani, biolog al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului: „În cei 14 ani s-au elaborat 24 de variante de plan de management, s-au modificat ilegal limitele rezervațiilor după interesele celor de la Romsilva, tocmai pentru a exploata. Nu s-au luat niciodată măsuri ferme și clare împotriva celor care au construit ilegal, împotriva celor care au incendiat pajiștile, împotriva celor care au vandalizat habitatele de pădure, turbărie, peșteri sau habitatele acvatice. Din păcate, administrația funcționează din 2004 și până în prezent fără un plan de managment”. Iar lipsa acestuia, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Agent Green, „a permis degradarea parcului parcelă cu parcelă prin exploatări forestiere brutale chiar și în rezervațiile situate în parc: rezervația Cheile Carașului, Bârzăvița și Buhui – Mărghitaș. Tăierile din rezervații au fost facilitate de falsificarea limitelor acestora de către Romsilva, deși acestea au fost trasate cu precizie prin proiectul Inspire. Mai mult, recent a fost aprobat un amenajament silvic pentru OS Văliug care prevede exploatări forestiere pe toată suprafața rezervației Bârzăvița, deși Agent Green, Asociația Altitudine și Garda Forestieră au solicitat în scris includerea acesteia în protecție strictă la elaborarea noului amenajament silvic. Doar în perioada 2013-2018 Romsilva a încasat cel puțin 13 milioane de euro din exploatarea a peste 230.000 de mc de lemn din parc, echivalentul unei păduri seculare de peste 700 de hectare care a dispărut sau a unei coloane de camioane pline cu bușteni de la București până la Sinaia”.
Reprezentanții organizației susțin că sunt dispuși să renunțe la acest proces dacă în termen de maximum o lună administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului va fi schimbată și parcul va fi strict protejat. Organizația solicită de asemenea extinderea parcului național prin includerea pădurii virgine Coșava Mică și a pădurilor situate la est de rezervația UNESCO Izvoarele Nerei.
Sursă foto: agentgreen.ro