Albastru de Reșița

 

Astăzi, 27 octombrie, de la ora 12, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, are loc lansarea cărții „Albastru de Reșița”, semnată de mereu tânărul și înflăcăratul scriitor reșițean Nicolae Sârbu.

 

Cartea a apărut în 2022, la un an după ce Reșița a serbat împlinirea a 250 ani de industrie. Cu o privire iscoditoare, lacomă și sentimentală, scriitorul pătrunde în istoria industrială, socială si culturală a Reșiței, aducând în lumină momente și fapte care i-au influențat istoria.

 

Din această perspectivă, am putea spune că „Albastru de Reșița” se dorește a fi, chiar este, un omagiu adus acestui oraș și oamenilor săi.

 

În ciuda faptului că un întreg cor de bocitoare deplâng soarta Reșiței, Nicolae Sârbu privește cu nostalgie spre trecutul glorios, cu înțelegere spre prezent, apreciind încercările orașului de a-și reconfigura destinul, și cu multă speranță spre viitor. Iar în final, ne lasă să înțelegem că Reșița are toate șansele să devină un oraș cochet, modern, în care să-ți petreci viața cu plăcere, chiar dacă din punct de vedere industrial nu va mai fi niciodată ceea ce a fost.

 

Dar nu numai prin istoria Reșiței se plimbă Nicolae Sârbu, ci și prin propria sa istorie de reșițean îndrăgostit de acest spațiu. O istorie în interiorul căreia, în calitatea de jurnalist, a avut numeroase conexiuni care i-au permis să fie mereu în miezul evenimentelor, să cunoască oameni și să scrie despre aceștia și despre preocupările lor.

 

De-a lungul timpului, Nicolae Sârbu, supranumit și „Contele de Ohaba”, în funcție de convingerile pe care le avea s-a dovedit a fi extrem de caustic, dar și incredibil de generos. Iar acum, când nu mai este la fel de tânăr ca în urmă 50 sau 30 ani, se dovedește a fi și foarte concesiv. Poate că acesta este motivul pentru care mi-a dedicat câteva pagini, care evident mă onorează, în această carte.

 

Dincolo de acest aspect, deloc lipsit de importanță pentru mine, mi-a plăcut foarte mult faptul că, prin cartea sa, Nicolae Sârbu răspunde scepticilor care se folosesc de trecut pentru a sădi neîncrederea în viitor, spunându-le că trecutul glorios al Reșiței trebuie să fie sursă de încredere în viitorul acestui oraș, și nu motiv de permanente dezamăgiri.

 

Mărturisesc că, din punctul meu de vedere, acesta este tipul de mesaj pentru care merită să scrii… sau să citești o carte!

 

Așa că vă urez tuturor…. lectură plăcută! Citind această carte vă puteți convinge că „Albastru de Reșița” reprezintă culoarea loialității, a demnității, inteligenței și încrederii pe care Nicolae Sârbu le-a pus permanent în slujba reșițenilor.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available