Alegătorii din Caraș-Severin i-au sancționat pe candidații pentru Parlament printr-un absenteism-record!

Mai puțin de 30% dintre cărășenii cu drept de vot s-au prezentat, astăzi, la urne pentru a-și vota parlamentarii. Este cea mai scăzută participare la un scrutin din ultimii ani, cu aproape 19 puncte procentuale sub cea de la alegerile locale din septembrie și cu peste 7% mai mică decât la parlamentarele din 2016.

Așa cum indicau toate analizele făcute în această campanie electorală, prezența la vot la alegerile parlamentare care tocmai s-au încheiat a înregistrat un minim istoric la nivel național, 31,84%, doar la referendumul pentru familie fiind o participare mai scăzută decât astăzi (puțin peste 26% în două zile de votare).

Iar județul Caraș-Severin se situează chiar sub media națională. Doar 78.766 de cărășeni s-au prezentat la urne, adică 29,94%, față de 37,36% la scrutinul parlamentar precedent, cel din 2016. Iar dacă facem o comparație cu alegerile locale din această toamnă, scăderea este de-a dreptul dramatică, pe 27 septembrie votând 48,57% dintre cărășenii aflați pe listele electorale.

Dintre cărășenii care au votat totuși astăzi, 1.441 au făcut-o prin intermediul urnei mobile. 97 dintre aceștia la cele două spitale din județ care tratează și pacienți cu COVID-19, Spitalul Județean de Urgență Reșița (54) și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (43), iar unul, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Alți 7.250 de cărășeni au votat pe listele suplimentare.

Spre deosebire de situația la nivel național, unde numărul votanților a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural, în Caraș-Severin și la aceste alegeri mobilizarea a fost mai bună în sate, 42.949 de votanți, decât în cele două municipii și 5 orașe, unde au votat, în total, 35.817 de persoane. De altfel, podiumul codașilor este format exclusiv din localități urbane: Oravița – 21,24%, Bocșa – 22,15% și Reșița – 22,18%. La polul opus se situează comuna Lăpușnicel, unde s-au prezentat la urne 62,53% dintre alegătorii aflați pe listele electorale.

În ceea ce privește participarea la vot în funcție de grupele de vârstă, cei mai conștiincioși au fost alegătorii între 45 și 64 de ani (31.729 de votanți), urmați de cei peste 65 de ani (19.210), în timp ce doar 6.768 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani au votat la acest scrutin în Caraș-Severin. Din numărul total de votanți, 42.520 au fost bărbați și 36.246, femei.

În general, procesul electoral s-a desfășurat fără incidente în toate cele 365 de secții de votare din Caraș-Severin. „La nivelul județului Caraș-Severin nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii și siguranței publice. Cu puțin timp înainte de ora 19, prin Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot, au fost primite două notificări privind neînscrierea pe listele electorale permanente și validare multiplă a CNP-urilor unor cetățeni, acestea fiind în curs de verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite