Tăierile de masă lemnoasă din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița nu afectează zona de protecție integrală, însă firma care execută lucrările nu a respectat toate prevederile autorizației de exploatare. Acestea sunt concluziile verificărilor efectuate în teren de către reprezentanții instituțiilor cu atribuții în acest domeniu.
Garda de Mediu, Garda Forestieră, dar și Romsilva prin Ocolul Silvic Sasca Montană și-au trimis, săptămâna trecută, reprezentanții în zona Beiul Sec/Seleștiuța de pe raza Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, unde în momentul de față au loc tăieri de masă lemnoasă. Legal, în conformitate cu amenajamentul silvic, fără a afecta habitatul de travertin și în concordanță cu planul de management al ariei protejate, în zona de conservare durabilă, aflată la peste 1,5 kilometri de pădurile din componenta UNESCO și de zona de protecție integrală, susține directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ioan Olariu.
Amenajări ilegale… la umbra autorizației de exploatare
Pentru tăierile de masă lemnoasă din această zonă a fost emisă și o autorizație de exploatare, însă, din cele constatate în teren, firma care a obținut-o și care lucrează acolo nu pare să țină cont de ea. „În urma verificărilor în teren s-a constatat că titularul autorizației de exploatare a efectuat un traseu de scos-apropiat a materialului lemnos de aproximativ 80 de metri liniari care nu avea aprobările necesare pentru execuție, drept pentru care agenții constatatori ai Gărzii Forestiere Timișoara au aplicat titularului autorizației de exploatare amenda contravențională maximă conform legislației în vigoare, de 5.000 lei”, informează inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Timișoara, Amar Ienea. Din păcate, acest cuantum maxim al amenzilor pentru astfel de încălcări ale legislației silvice nu credem că poate descuraja firmele obișnuite să iasă din cadrul autorizațiilor de exploatare.
Pe de altă parte, amenajarea ilegală a acestui drum secundar a fost catalogată de conducerea Direcției Silvice drept o deficiență care „nu este nicidecum apropiată de producerea unui dezastru iremediabil al ecosistemelor forestiere”. Dar nu ar fi singura deficiență scoasă la iveală în urma controalelor, reprezentanții instituției vorbind despre „o serie de deficiențe”, însă fără a preciza în ce constă acestea.
„Indicii rezonabile de săvârșire a unor infracțiuni”
Posibilele nereguli privind exploatarea de masă lemnoasă din zona Beiul Sec/Seleștiuța au fost sesizate în mediul online de senatorul USR Mihai Goțiu: „Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, distrus cu buldozerele și drujbele, în apropierea pădurilor virgine incluse în UNESCO! Imaginile sunt teribile: drumuri desfundate, copaci dezrădăcinați sau făcuți franjuri, habitate distruse, „poieni” deschise peste noapte în mijlocul pădurii. Copacii au fost trași pe jos într-o perioadă cu precipitații, drumul de scos apropiat a dislocat solul și rocile calcaroase iar materialul provenit din excavare a fost împins spre vale, afectând și valea/ habitatul de travertin. Au fost tăiați arborii de pe traseul drumului, iar rădăcinile au fost scoase din pământ și astfel nu pot fi identificate cioatele”.
De asemenea, într-o interpelare adresată ministrului Mediului și instituțiilor din subordine cu atribuții în domeniul ariilor protejate, Mihai Goțiu a solicitat o anchetă a Corpului de Control al ministerului care să vizeze activitatea de exploatare a masei lemnoase în zona respectivă, precum și modul în care Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița își desfășoară activitatea. Iar până la definitivarea controlului, senatorul cere sistarea oricăror activități în bazinul Văii Seleștiuța, „având în vedere numărul mare de nereguli și posibile încălcări ale legislației și probele care oferă indicii rezonabile inclusiv pentru săvârșirea unor infracțiuni”.
Sursă foto: Garda Forestieră Timișoara