Amenzi de 82.000 de lei, două magazine închise și zeci de kilograme de alimente oprite de la comercializare

De la alimente cu termenul de valabilitate depășit sau depozitate în condiții necorespunzătoare, până la mucegai pe pereți, comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat numeroase abateri la cele 34 de magazine alimentare și unități de alimentație publică din Caraș-Severin pe care le-au controlat în ultima perioadă.

„În urma acțiunilor de control au fost aplicate 9 avertismente şi 16 amenzi contravenţionale în cuantum total de 82.000 de lei și au fost retrase din circuitul consumului uman produse alimentare în cantitate de peste 76 de kilograme, precum și 68 de litri de băuturi. Totodată, a fost aplicată măsura opririi temporare a prestării serviciilor de alimentaţie publică până la remedierea deficienţelor constatate la 4 operatori economici, iar două puncte de lucru ale unui operator economic vânzător en-detail au fost închise temporar pe o perioadă de 30 de zile”, informează șeful Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin, Isabelle Huma.

Cele două magazine alimentare au fost închise întrucât nu erau respectate condițiile de păstrare a cărnii, a preparatelor din carne și a ouălor. Operatorului economic i-au fost aplicate și două amenzi în cuantum de 10.000 de lei. Tot pentru depozitarea unor produse alimentare în condiții improprii au fost amendați și alți 3 operatori economici, cu 5.000 de lei fiecare. În aceste cazuri, comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit băuturi răcoritoare, apă minerală, cornuri preambalate și ciocolată depozitate la o temperatură mai mare decât ce prescrisă. Toate produsele au fost oprite definitiv de la comercializare.

De asemenea, în urma acțiunilor de control au fost descoperite, într-un singur magazin, peste 40 de kilograme de produse alimentare, frișcă vegetală și pulpe de pui congelate, puse în vânzare deși aveau termenul de valabilitate depășit. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 10.000 lei. Iar în 3 unități de alimentație publică au fost depistate în blocul alimentar aproape 25 de kilograme de materii prime cu data durabilității depășită. În aceste cazuri au fost date amenzi în cuantum total de 13.000 lei.

Nereguli au fost găsite și în ceea ce privește condițiile de igienă în grupurile sanitare și în blocurile alimentare ale unor unități de alimentație publică, 5 operatori economici fiind sancționați contravențional cu amenzi în cuantum total de 19.000 de lei

De asemenea, au mai fost date amenzi unor operatori economici pentru nemenționarea în lista de meniu a factorilor alergeni sau a faptului că la unele preparate culinare s-au utilizat înlocuitori ai unor produse de orgine animală.

Protecția Consumatorilor, ca de obicei, nu a făcut public numele operatorilor economici prinși în flagrant încălcând legea și nici al magazinelor care puneau în vânzare alimente expirate.

Sursă foto: arhivă FB

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite