După ce mai multe cadre medicale care activau la Centrul de vaccinare COVID-19 din Bocșa au ajuns în arest pentru că, susțin procurorii, eliberau certificate de vaccinare false, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin s-a autosesizat și a efectuat un control la centrul din Bocșa.
Pe 16 februarie, doi medici și cinci asistenți medicali de la Centrul de vaccinare COVID-19 din Bocșa au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar alți doi asistenți medicali de la același centru au fost plasați sub control judiciar, în urma unor percheziții ce au avut loc pe 14 februarie, într-un dosar de „vaccinare la chiuvetă” instrumentat de Direcția Generală Anticorupție. Măsura arestului preventiv a fost contestată la Curtea de Apel Timișoara, magistrații urmând să se pronunțe mâine, 25 februarie, în acest caz.
După descinderile oamenilor legii, Centrul de vaccinare de la Bocșa a fost verificat, pe 22 februarie, și de o comisie de control formată din specialiști ai Direcției de Sănătate Publică – Inspecția Sanitară de Stat și Biroul de epidemiologie pentru supravegherea și controlul bolilor transmisibile – și din reprezentanți ai Primăriei Bocșa.
Echipa de control a constatat că operațiunea anticorupție a afectat activitatea centrului de vaccinare, acesta rămânând, practic, fără jumătate dintre angajați. În aceste condiții, a fost necesară reducerea programului de lucru la șase ore. „Centrul de vaccinare funcționează cu program redus, respectiv în intervalul orar 14.00-20.00, din lipsă de personal (patru medici, dintre care un medic coordonator, cinci asistenți medicali și doi registratori)”, se arată în raportul DSP.
În perioada 15-21 februarie, după percheziții și până la data controlului, în centrul de la Bocșa au fost vaccinate 68 de persoane. „Ca urmare a verificării registrului de vaccinări, a chestionarului de triaj, a formularului pentru consimțământ informat precum și a sistemului informatic Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost identificate 68 persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu serul Pfizer Comirnaty și 16 doze pierdute din același ser, pentru perioada 15.02.2022-21.02.2022. Nu au existat neconcordanțe între documentele în format fizic și cele informatice (RENV). Pierderile de vaccin au fost operate în RENV, în categoria corespunzătoare motivului, aceste pierderi fiind consemnate inclusiv în registrele de vaccinări, zilnic”, informează DSP. De asemenea, la momentul controlului, în centru existau zece doze de Johnson & Johnson și 78 de doze Pfizer, în termen de valabilitate, păstrate în mod corespunzător, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
În urma verificărilor, Comisia de control nu a constatat nereguli în ceea ce privește organizarea și funcționarea centrului: „Se asigură structura generală a centrelor de vaccinare, respectându-se circuitul unidirecțional. Unitatea este dotată cu cantități suficiente de materiale sanitare de unică folosință, echipament de protecție individual, produse biocide avizate și notificate de Comisia Națională de Biocide. Centrul dispune de kit de urgență ( Epipen, adrenalină fiole). Există proceduri de lucru (managementul șocului anafilactic, procedură de vaccinare). Unitatea are contract cu firmă autorizată pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale periculoase, iar gestionarea deșeurilor medicale periculoase se face în mod corespunzător. Se asigură igiena, dezinfecția și curățenia tuturor spațiilor din centrul de vaccinare”.