Atacuri la conturile de Facebook prin mesaje private ce pot fi periculos de convingătoare

 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția că au revenit campaniile de phishing care au ca obiectiv compromiterea paginilor de Facebook.

 

Metoda folosită de hackeri este extrem de simplă, iar atacurile se propagă prin intermediul mesajelor private. „Obiectivul inițial al atacatorilor este de a panica utilizatorul că își poate pierde accesul la pagină. Motivul invocat se referă la o presupusă încălcare a politicilor Facebook”, explică reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

 

Pentru a depune o contestație la suspendare, este sugerată accesarea unui link din mesaj, care, în cele din urmă, va redirecționa către o pagină de phishing. Există și posibilitatea ca atacatorii să schimbe tactica și să încerce răspândirea de malware. Fără o analiză atentă a provenienței mesajului și a detaliilor din notificare, avertizează DNSC, astfel de campanii pot fi convingătoare.

 

Specialiștii în securitate cibernetică ne dau câteva sfaturi pentru a nu cădea victime unor astfel de atacuri: „Verificați mereu sursa mesajului primit, înainte de a face orice acțiune! Recomandarea echipei DNSC este, în primul rând, să nu acționați pripit în mediul online, să vă acordați un răgaz pentru a analiza situația fără a cădea pradă emoțiilor și să citiți cu mare atenție textul mesajelor sau a notificărilor pe care le primiți. Dacă suspectați că un mesaj poate reprezenta de fapt o înșelătorie, nu răspundeți și nu faceți clic pe link! Raportați astfel de tentative rețelei sociale, dar și către DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)”.

 

În cazul în care ați căzut în capcană și ați pierdut accesul la contul de social media, echipa DNSC vă pune la dispozitie un ghid util care vă poate ajuta cu privire la procesul de recuperare al accesului: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite