Biblioteca Municipală Reșița se numără printre cele 17 biblioteci din țară selectate în cadrul proiectului „Hi Digital” – „O viață mai ușoară cu abilități digitale” – prin care sunt oferite persoanelor cu vârsta peste 65 de ani servicii gratuite de educație digitală.
Cum să utilizeze telefonul inteligent, aplicații utile, plăți și cumpărături online, socializare, identificarea potențialelor fraude online sunt doar câteva dintre temele cu care seniorii din Reșița se vor putea familiariza în cadrul atelierelor pe care Biblioteca Municipală le va organiza în cadrul proiectului „Hi Digital” – „O viață mai ușoară cu abilități digitale”, inițiat de Fundația Vodafone. Biblioteca Municipală Reșița se numără printre cele 17 biblioteci din întreaga țară selectate să participe la acest program dedicat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani care, în era noilor media, se confruntă, inevitabil, cu provocarea de a stăpâni noile tehnologii la cumpărăturile zilnice, călătorii, servicii medicale, consultarea și depunerea de documente la diverse instituții și comunicare socială.
„Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, tehnologia ar trebui să fie un sprijin, inclusiv pentru cei vârstnici, nu un obstacol. În cadrul atelierelor care vor fi organizate, participanții vor învăța lucruri elementare, de la cum ar fi trimiterea unui simplu mesaj, reglarea luminozității ecranului sau cum să selecteze un font mai mare, până la exerciții mult mai complexe, cum ar fi să efectueze plăți online în siguranță sau să diferențieze știrile false de cele reale. Astfel, nu doar că le va fi mai ușor să rămână conectați cu cei dragi și să facă oricând schimb de filmulețe amuzante, dar vor dobândi și o independență care îi va ajuta să rezolve singuri anumite probleme pe care le întâmpină în viața de zi cu zi”, a explicat bibliotecara Dominique Zara, de la Biblioteca Municipală Reșița.
În cadrul proiectului, Biblioteca Municipală Reșița va primi de la Fundația Vodafone 25.000 de lei și un kit tehnologic format din laptop, videoproiector, ecran de proiecție, periferice și licențe software, cu ajutorul cărora seniorii vor fi ajutați să descopere cum smartphone-ul și calculatorul pot deveni prieteni de încredere.
În prima jumătate a anului trecut s-a desfășurat ediția pilot a acestui program, în cadrul căreia 500 de seniori cu vârsta de peste 65 ani din București, Arad, Baia Mare, Mărășești, Odorheiu Secuiesc, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Turnu Măgurele și Pitești și-au dezvoltat competențele digitale prin participarea la ateliere practice de educație digitală.
Explicație foto: Reprezentanții celor 17 biblioteci selectate în cadrul proiectului „Hi Digital” – „O viață mai ușoară cu abilități digitale”