Atenție, cărășeni! Peste 300 de locuințe și societăți comerciale din județ au fost sparte de hoți, anul acesta

 

Deși în ușoară scădere față de anul trecut, furturile din locuințe și din societăți comerciale continuă să fie un fenomen, cele mai uzitate metode de către hoți fiind forţarea şi escaladarea căilor de acces și furtul de pe rafturile magazinelor, în timpul programului de funcționare.

 

175 de furturi din locuințe, majoritatea (113) în mediul urban, și 129 de furturi din societăți comerciale s-au înregistrat, anul acesta, în Caraș-Severin, potrivit statisticii întocmite de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). „În acest an, furturile din locuințe au scăzut cu 7,4%, fiind înregistrate 175 de astfel de infracțiuni. În mediul urban acestea au scăzut cu aproape 12%. Furturile din societăți comerciale au scăzut de asemenea, cu peste 7,8%. Cea mai mare scădere, de peste 30%, a fost înregistrată în mediul rural”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.

 

În ceea ce privește modul de operare, cele mai multe furturi înregistrate au fost prin efracţie, forţarea şi escaladarea geamurilor, ușilor, gardurilor, precum și în timpul programului, de pe raft. De asemenea, 92,2% dintre furturile din societăţi comerciale au fost comise în unități fără sisteme de pază şi alarmare. „Printre factorii favorizanți ai furturilor din locuințe se numără neglijența proprietarilor care lasă neasigurate uși sau geamuri, primesc în locuință persoane străine care invocă diferite pretexte precum citirea contoarelor, vânzări de bunuri, executări de lucrări, reparații ori solicitare de ajutor. Lipsa sistemelor specializate de alarmare și supraveghere constituie un alt factor favorizant în aceste cazuri. De asemenea, prieteniile dăunătoare cu diferite persoane cărora victimele le povestesc despre bunurile pe care le dețin în locuință și excesul de băuturi alcoolice sunt factori favorizant în cazul furturilor din locuințe”, a explicat Alina Boeru.

 

Pentru a preveni comiterea acestor infracțiuni, polițiștii cărășeni au desfășurat în acest an 1.159 de controale pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, în urma cărora au aplicat, pentru neregulile constatate, 266 de amenzi în valoare totală de 134.800 de lei.

 

Și pentru că paza bună trece primejdia rea, fiecare cetățean își poate proteja casa de hoți urmând câteva sfaturi:

 • Nu primiţi în curte cetăţeni străini, care oferă diverse bunuri spre vânzare sau se angajează să facă lucrări ori reparaţii!
 • Dacă angajaţi muncitori din alte localităţi, informaţi poliţistul despre acest lucru!
 • Încuiaţi uşile şi ferestrele când plecaţi de acasă, iar animalele nu le lăsaţi afară din curte, nesupravegheate!
 • Nu lăsaţi cheile de la casă la vedere, uşor de găsit!
 • Nu ţineţi sume mari de bani în casă!
 • Dacă vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de hoţi!
 • Nu uitaţi: un câine bun este o comoară la casa omului!
 • Atenţie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge să vă fure!
 • Nu faceți publică părăsirea locuinței!

 

În ceea ce privește furturile din societăți comerciale, acestea pot fi prevenite dacă:

 • magazinele sunt dotate cu sisteme viabile de alarmă și cu sistem de iluminare cu senzori de perimetru;
 • uşa de acces în magazin este prevăzută cu un sistem de protecţie tip clopot care să protejeze lacătul, îngreunând astfel activitatea infracţională a hoţului;
 • este angajat pe timpul nopţii un paznic;
 • în cazul în care spaţiul magazinului prezintă zone moarte din punct de vedere al vizibilităţii celui ce vinde la raion, în magazin se află întotdeauna doi angajaţi care să supravegheze în mod optim toate zonele;
 • banii proveniţi din încasări nu sunt ținuți în vitrină sau sub raftul pe care se vând produse;
 • există un mijloc eficient de supraveghere video;
 • codul de securitate este cunoscut doar de către câteva persoane din conducere;
 • la închidere sunt verificate toate căile posibile de acces: ferestre, luminatoare, pivnițe, garaje.

 

Persoanele care găsesc locuința sau magazinul prădate de hoți trebuie să anunțe de urgență Poliția prin apel la 112, să nu pătrundă în incintă pentru că există riscul de a distruge mijloacele de probă existente și să pună la dispoziţia poliţiei cât mai multe date despre persoanele suspecte, precum și imagini de pe camerele de supraveghere sau alte informații relevante.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available