Autism PSD-PNL. „Amendamente care schimbă însăşi esenţa actului normativ”

 

Curtea Constituţională a decis, astăzi, să amâne pentru data de 28 septembrie discutarea sesizării deputaţilor partidului Forţa Dreptei şi USR asupra modificărilor aduse Ordonanţei de urgenţă nr. 150/2022 referitoare la domeniul sănătăţii, prin care, potrivit news.ro, este instituită posibilitatea unor categorii de medici de a menţine funcţii de conducere peste vârsta standard de pensionare.

 

Cele două partide din opoziție anunţau pe 29 iunie că sesisează Curtea Constituţională pe legea prin care PSD şi PNL acordă noi privilegii nomenclaturii din sistemul sanitar. „De la măsuri benefice copiilor şi adulţilor cu autism, PSD şi PNL au ajuns, deturnând sensul legii, la menţinerea în funcţii de conducere a membrilor UMFistan-ului”, arăta USR, într-un comunicat de presă. Legea votată de majoritatea PSD-PNL încalcă şi principiul legalităţii, în condiţiile în care modificările privind ocuparea funcţiilor de conducere nu a fost deloc justificate sau fundamentate, mai preciza USR.

 

În același timp, Forţa Dreptei devoala într-un comunicat că reglementarea din această lege a fost introdusă printr-o serie de amendamente adoptate la nivelul Camerei Deputaţilor menite să extindă posibilităţile de a ocupa funcţii de conducere la nivelul spitalelor şi a ambulanţelor până la 70 de ani, pentru profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale.

 

„În timp ce la Senat se discuta cadrul legal pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, la Camera Deputaţilor au fost aduse amendamente care schimbă însăşi esenţa actului normativ, iar discuţia s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare, eliminându-se Senatul din procesul legislativ. Soluţia constituţională pentru această situaţie era expres precizată în Constituţie, respectiv întoarcerea proiectului la Senat pentru discutarea amendamentelor aduse la Camera Deputaţilor, traseu constituţional care nu s-a întâmplat, fiind încălcat astfel principiul bicameralismului”, precizau reprezentanţi partidului Forţa Dreptei în comunicatul de presă.

 

Expunerea de motive a propunerii legislative votate nu cuprinde nicio justificare/fundamentare a soluţiei legislative din perspectiva necesităţii introducerii amendamentelor privitoare la ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare. Astfel, nu sunt clar prezentate cerinţele care reclamă intervenţia normativă şi nici principiile de bază care stau la baza introducerii amendamentelor votate la Camera Deputaţilor, mai arată Forța Dreptei.

 

Tot pe domeniul sănătății, parlamentarii din Forța Dreptei și USR au inițiat zilele trecute o moțiune simplă împotriva ministrului Alexandru Rafila, aceștia arătând că Guvernul a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR destinați construcției și modernizării de spitale.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite