Înainte de soluționarea contestațiilor, rata de promovare a examenului național de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie, este de 65,9% în județul Caraș-Severin. La fel ca la Evaluarea Națională, nici la Bacalaureat nu a fost obținută nicio medie de 10.
Ministerul Educației a publicat astăzi, 3 iulie, pe site-ul dedicat, bacalaureat.edu.ro, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2023. În Caraș-Severin, înainte de soluționarea contestațiilor, rata de promovare este de 65,9% – 1.006 candidați care au obținut cel puțin media 6 și 515 candidați respinși –, situându-se sub media națională care este de 72,8%. De asemenea, rata de promovare la nivelul județului este mai mică decât în sesiune iunie – iulie 2022, când a fost de 67,2%.
Niciun candidat din Caraș-Severin nu a reușit să promoveze Bacalaureatul cu media 10. Cea mai mare medie a fost 9,86, obținută de un absolvent al Colegiului Național „Traian Doda” din Caransebeș, specializarea Matematică-Informatică, urmat foarte aproape, cu media 9,85, de un coleg de clasă. Clasamentul fruntașilor este completat tot de un elev din Caransebeș, de la Colegiul Național „C.D. Loga”, specializarea Învățător-educatoare, cu media 9,80. Cele mai multe medii – 323 – au fost între 6 și 6,99, în timp ce doar 154 candidați au reușit să obțină cel puțin media 9.
În ceea ce privește rata de promovare la nivelul unităților de învățământ din județ, două licee din Reșița se pot mândri cu o performanță notabilă: toți elevii care au susținut probele examenului de Bacalaureat au obținut medii de promovare. Este vorba despre Colegiul Național „Traian Lalescu” (114 candidați) și Liceul Teologic Baptist (zece candidați). La Colegiul Național „Traian Lalescu”, cea mai mare medie a fost 9,78, obținută de un elev de la clasa de Filologie, iar cea mai mică: 6,26, la aceeași clasă. La Liceul Teologic Baptist, cea mai mare medie a fost 9,61, iar cea mai mică: 7,78. La polul opus se situează Liceul Tehnologic „Max Ausnit” din Caransebeș, unde niciunul din cei patru candidați nu a reușit să obțină cel puțin media 6.
La nivel național, 56 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10. Cea mai mare rată de promovare a fost înregistrată în județul Brăila: 87,3%, iar cea mai mică, 54,9%, în județul Ilfov.
Contestațiile pot fi depuse astăzi, 3 iulie, până la ora 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi comunicate în data de 7 iulie.