Banatul Montan intră pe harta cicloturismului european. CJ Caraș-Severin țintește peste 50.000.000 de euro din PNRR pentru aproape 700 km de trasee

 

Cele patru consilii județene din Regiunea Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș – vor depune, în parteneriat, un proiect ce vizează realizarea unor trasee de cicloturism în regiune. Finanțarea va fi asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

„Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic” este proiectul prin care Banatul Montan va fi pus pe harta turismului velo și care va aduce în județ o finanțare estimată la peste 50.000.000 de euro. Reuniți, astăzi, în ședință extraordinară, consilierii județeni cărășeni și-au exprimat acordul pentru participarea la implementarea acestui proiect, în parteneriat cu consiliile județene Arad, Hunedoara și Timiș – lider de proiect. Proiectul trebuie depus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației până cel târziu duminică, 11 decembrie, pentru a primi finanțare în cadrul Investiției I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național”, finanțată din PNRR, Componenta 11 – Turism și cultură. „Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare s-a deschis în data de 5 decembrie, cu termen de depunere 11 decembrie. Am avut foarte puțin timp la dispoziție, dar am finalizat. Sistemul este concurențial, se acordă punctaje și, potrivit grilei de autoevaluare, noi îndeplinim un punctaj foarte bun pentru a obține finanțare”, a spus Cristina Mocanu, șef Serviciu Proiecte din cadrul Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin.

 

Traseul din vestul țării va avea 1.837 de kilometri, din care 686 de kilometri vor fi prin Caraș-Severin, pe raza a 55 de unități administrativ-teritoriale. „Pe Via Carpatica avem suprapunere aproximativ 171 de kilometri, pe Via Transilvanica – 204, Eurovelo 13 și 6 – 157 de kilometri și pe alte tipuri de trasee avem aproximativ 153 de kilometri. Suma aprobată de minister pentru un kilometru de traseu cicloturistic este de 82.500 de euro, iar per total, vorbim despre aproximativ 57.000.000 de euro pentru cei 686 de kilometri din județul nostru. Foarte important este că acolo unde nu e parte asfaltată, costurile vor fi mai mici și putem face economii pe care să le folosim pentru a realiza bucle ale traseului acolo unde este necesar”, a explicat Cristina Mocanu.

 

„Vreau să mulțumesc primăriilor care au adoptat, tot așa, pe repede înainte, hotărâri de consiliu local. Le-am primit astăzi la prima oră pe toate cele 55 și, iată, am putut aproba și noi, în Consiliul Județean. Toate UAT-urile implicate și-au dat concursul, ceea ce înseamnă că există voință, mai ales că este o finanțare importantă pentru județul nostru”, a spus președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, la finalul votului de azi.

 

Tot astăzi, proiectul a fost aprobat de către consilierii județeni din Timiș și Hunedoara, în timp ce CJ Arad a votat pentru implementarea lui într-o ședință ce a avut loc ieri, 8 decembrie.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite