Bani din amenzi contravenționale, restituiți în maximum 45 de zile de la depunerea cererii

 

Persoanele sancţionate contravenţional pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România şi care au achitat amenda pot depune la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu o cerere de restituire a sumei plătite. Banii ar urma să fie returnați în cel mult 45 de zile.

 

Ministerul Dezvoltării a aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni reprezentând amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda, se arată într-un comunicat al ministerului, trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile începând din 17 august. În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată.

 

„Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.”, informează Ministerul Dezvoltării.

 

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

 

Obligativitatea completării formularului digital de intrare în România a fost instituită din 20 decembrie 2021. În cazul în care formularul nu era completat în cele 24 de ore de la intrarea în ţară, amenda iniţială era cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei. În 11 martie 2022, Guvernul a aprobat OUG care elimină obligativitatea completării formularului electronic la intrarea în ţară. În 21 iulie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt anulate amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România – PLF.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available