Bani europeni pentru drumuri județene. Peste 100.000.000 de euro sunt disponibili prin Programul Regional Vest

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a lansat, pe 30 iunie, primul apel de proiecte pentru perioada de finanțare 2021-2027, destinat modernizării și extinderii drumurilor județene din Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara.

 

Peste 100.000.000 de euro vor fi disponibili prin Programului Regional Vest 2021-2027, pentru modernizarea, construirea și extinderea rețelei de drumuri județene din Regiunea Vest – județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara –, în cadrul primului apel de proiecte lansat de ADR Vest.

 

„Ne bucurăm să anunțăm, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, lansarea primului ghid pentru perioada de finanțare 2021-2027, acesta fiind destinat modernizării și extinderii drumurilor județene din Regiunea Vest conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T. Vor urma, zilele viitoare, ghidurile pe mobilitate urbană și microîntreprinderi – componenta de producție. Sunt opt luni în care pot fi depuse proiectele, așteptăm proiecte consistente din partea consiliilor județene, care să facă mai accesibilă regiunea noastră din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Pregătim măsuri care să ne asigure drumuri mai bune și totodată creșterea siguranței pe drumurile regiunii. Bugetul apelului depășește 100.000.000 de euro, este o ocazie pe care îmi doresc să o valorificăm la maximum”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

 

Proiectele vor putea fi depuse în perioada 01 august 2023 – 01 aprilie 2024, de către unitățile administrativ-teritoriale Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, fiind eligibile inclusiv parteneriatele între un județ, ca lider de parteneriat, și alte județe, municipii, orașe și comune din regiune. Apelul de proiecte este de tip necompetitiv, fiind finanțate proiecte cu o valoare eligibilă cuprinsă între 5.000.000 de euro și 50.000.000 de euro, cu o contribuție proprie de la bugetul județean de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiției.

 

Prin acest apel de proiecte se finanțează: lucrări de construire, modernizare sau extindere a rețelei de drumuri județene, inclusiv variante ocolitoare cu statut de drum județean; crearea de aliniamente de arbori sau perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene, în afara zonei de siguranță, amplasarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice, protejarea și menținerea absorbanților naturali, apărări de maluri și consolidări de versanți; elemente de digitalizare în transporturi; lucrări de artă de tip poduri și podețe, precum și elemente de colectare și evacuare a apelor pluviale; intersecții cu drumurile laterale și racorduri pe o lungime de maximum 30 de metri; intersecții cu liniile de cale ferată, pasaje, poduri sau intervenții la albiile minore, noduri rutiere; achiziția de teren sau exproprieri în vederea construirii, modernizării și extinderii rețelei de drumuri județene. De asemenea, se finanțează și lucrări conexe, cum ar fi: amenajarea de parcări pe traseul drumurilor județene, acces către proprietăți, piste de biciclete, iluminarea trecerilor de pietoni, amenajarea de spații verzi.

 

Ghidul final al solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte Drumuri județene poate fi consultat pe website-ul Programului Regional Vest, la adresa: https://www.vest.ro/api/documents/d/b007c8e1193d7ff7094177665d75d786.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite