Caminând prin Banatul Montan

 

În perioada 24-27 februarie 2022, la Hotel Turist din stațiunea Secu, a avut loc întâlnirea caminarzilor români invitați de Societatea Artistică „Pro Banatul de Munte” să viziteze Banatul Montan.

 

 

Caminard este denumirea atribuită călătorilor porniți pe Calea Sfântului Iacob, sau El Camino de Santiago, unul dintre cele mai vechi şi mai populare trasee de pelerinaj spiritual, considerat a fi o metaforă a călătoriei de la leagăn până la mormânt. El Camino de Santiago este o cale a regăsirii, mulți dintre pelerinii porniți pe acest traseu fiind beneficiarii unei adevărate transformări ce vizează înnoirea spiritului.

 

Există mai multe rute de pelerinaj spre Santiago de Compostela. Printre cele care atrag cei mai mulți pelerini sunt următoarele:

– Camino Frances – cel mai popular drum de pelerinaj din toate timpurile – cu punctul de pornire Saint Jean Pied de Port (Franţa) şi traversarea Spaniei prin oraşele Pamplona, Longrono, Burgos, Leon, Saaria –  cu un total de 799 km;

– Camino del Norte –  cu pornire în Irun şi traversarea Spaniei de-a lungul coastei maritime, prin oraşele Bilbao, Santander, Gijon, Ribadeo şi un total de 830 km;

– Camino de Madrid – cu pornire în capitala Spaniei şi traversarea oraşelor Segovia, Medina, Sahagun, Leon – cu un total de 676 km (320 km separat, apoi continuă pe ruta Camino Frances de la Sahagun);

– Camino Portugues – cu pornire la Lisabona (Portugalia) şi trecere prin Santarem, Coimbra, Porto, Ponte de Lima şi Pontevedra – cu un total de 615 km;

– Camino Via de la Plata – cu pornire din Sevilla şi trecere prin Merida, Caceres, Salamanca, Zamora, Verin – cu un total de 1000 km.

Mai există câteva rute foarte cunoscute, care se desfășoară însă pe distanțe ceva mai mici, cum ar fi Camino Finisterre (87 km), Camino Ingles (114 km), Camino Primitivo (320 km) etc.

 

Au răspuns invitației un număr de 26 persoane, din București, Iași, Brașov, Timișoara, Abrud, Cluj, Satu Mare, Arad, Oradea și Ploiești, iar Societatea Artistică Pro Banatul de Munte a găzduit acești temerari, ajutându-i să cunoască mai bine zonele încărcate cu frumusețe și mister din Terra Banatica.

 

A fost o întâlnire de poveste… și de povestit, în care am încercat să alternăm drumețiile de pe traseul Via Transilvanica și Cheile Carașului cu întâlniri literare, spectacole de teatru și povești despre (de pe) Camino. Cheile Carașului, un excelent ambasador pentru frumusețile Banatului Montan, au reușit să provoace entuziasm în rândul unor oameni cu mii de km în picioare, pe traseele din Spania, Franța sau Portugalia. Aceștia au mers pe sârmă, au admirat cazanele Carașului și au trăit periculos pe potecile alunecoase ce străbat cheile către superbul sat Carașova, minunându-se necontenit de frumusețile întâlnite în cale.

 

Seara au participat la o întâlnire literară cu personalități marcante din spațiul cultural reșițean, precum domnii Gheorghe Jurma, Radu Cernătescu, Erwin Josef Tigla, Nicolae Sârbu, Costel Simedrea, Iulian Barbu, Costel Stancu, care au vorbit despre viața culturală a Reșiței. Cu această ocazie au fost prezentate cărțile scrise de caminarzii Natalia Drastaru, Veronica Panait, Elisabeta Turi și Marian Apostol, iar Radu Cernătescu a vorbit despre o parte din operele sale, din care evident că nu a putut lipsi volumul „O, cultura” recent premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Domnul Gheorghe Jurma și-a atras admirația unanimă a celor prezenți prin modul elocvent în care a vorbit despre cărțile Reșiței și despre evenimentele culturale care au avut loc cu ocazia împlinirii a 250 ani de industrie reșițeană.  Toți cei prezenți au fost plăcut surprinși de vibrația culturală pe care Reșița, orașul de pe malurile Bârzavei, reușește să o mențină la o frecvență foarte ridicată. În acest context am avut bucuria și onoarea de a primi din partea domnului Erwin Josef TIGLA, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și promotor al culturii germane în România și Banatul Montan, medalia aniversară „Reșița – 250 ani de industrie”.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment Societatea Artistică „Pro Banatul de Munte” a acordat celor prezenți câte un certificat ,,BANATERRA” care atestă faptul că au bătut PER PEDES APOSTOLORUM drumurile încărcate de poezie și mister ale Terrei Banatica.

În ziua următoare, cu amintiri de neuitat în suflet, caminarzii au pornit molcom pe urmele Via Transilvanica trecând dealurile dinspre Colonia Baraj către mirificul sat Târnova, apoi către ,,blestematul” lac Secu, unde trăiesc monștri marini care-și astâmpără foamea atacând oameni. Bine călăuziți aceștia au scăpat de lăcomia monștrilor și au ajuns la pensiunea Turist, administrată de neobosita Maria Mihăilescu, iar după un duș cald și o scurtă odihnă au pornit către Teatrul de Vest Reșița pentru a viziona un spectacol deosebit, montat în premieră la Reșița, după piesa lui Eugen Ionesco, Lecția.

 

După ce au răsplătit cu aplauze binemeritate actorii Teatrului de Vest, aceștia și-au încheiat ziua cu o seară distractivă, pliindu-se perfect pe bucuria generată de participanții la nunta care a avut loc în hotelul Turist. Au urat casa de piatră mirilor, au cântat și au dansat alături de aceștia adăugând un plus de bucurie evenimentului.

Duminică dimineața, după micul dejun, au plecat către casele lor purtând în suflet bucuria unor zile de neuitat petrecute alături de oamenii Reșiței și bătând potecile fermecătorului Banat Montan. Cu siguranță vor reveni!

 

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available