Începând de ieri, 1 octombrie, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit operațional la nivelul întregii țări. În Caraș-Severin acesta funcționează din 1 ianuarie 2024, măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere fiind pusă în aplicare în patru situații.
18 județe au intrat, începând cu 1 octombrie, în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), acesta devenind, astfel, operațional la nivelul întregii țări. De asemenea, tot începând cu această dată, sistemul se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.
„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate. Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune”, explică reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin.
În Caraș-Severin, SIME este funcțional de la începutul acestui an. În perioada ianuarie – august, polițiștii au emis 65 de ordine de protecție provizorii, 25 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție, de instanțele de judecată. „De la operaționalizare, în Caraș-Severin, în patru situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. În prezent sunt doi agresori monitorizați la nivelul județului prin intermediul SIME. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.
Statisticile întocmite de polițiști indică o scădere a numărului faptelor penale în domeniul violenței cu 13,2%, în primele opt luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, polițiștii au fost solicitați să intervină la 775 de cazuri de violență domestică. La fel ca în 2023, în primele opt luni din 2024 nu au fost înregistrate infracțiuni contra vieții între membri de familie – omor sau tentativa de omor.