UPDATE. Caraș-Severinul și Timișul bat palma pentru interconectarea celor două județe printr-un tren-tramvai și drum expres spre A1

Ideea primarului Reșiței, Ioan Popa, de a lega Reșița de Timișoara printr-un tren-tramvai prinde contur. Consiliile județene Caraș-Severin și Timiș, alături de municipiile Reșița și Timișoara, intră într-un parteneriat prin care vor fi dezvoltate cinci proiecte majore de infrastructură, printre care se numără: „train-tram” de la Reșița la Timișoara, drum expres spre A1 și patru benzi între Moșnița și Berzovia.

Județele Caraș-Severin și Timiș pun bazele unei noi alianțe a vestului pentru a putea accesa fonduri europene în vederea derulării unor proiecte de anvergură în domeniul infrastructurii feroviare și rutiere, în contextul în care noul program de finanțare, 2021-2027, pune accentul tocmai pe modernizarea infrastructurii de transport regionale. „Motorul” acestui parteneriat între Municipiul Reșița, Municipiul Timișoara, Județul Caraș-Severin și Județul Timiș este edilul Reșiței, Ioan Popa. Acesta a vorbit încă din timpul mandatului trecut, când la conducerea celorlalte trei administrații publice se aflau alți oameni, la care nu a găsit înțelegere, despre necesitatea dezvoltării de proiecte comune de transport și mobilitate pentru interconectarea județelor Caraș-Severin și Timiș.

Este vorba despre cinci proiecte majore prin care cele patru administrații își propun să modernizeze atât infrastructura feroviară, cât și pe cea rutieră. La capitoul feroviar este vorba despre implementarea soluției de transport de tip „train-tram” propusă de edilul Ioan Popa, pe ruta Reșița Sud-Bocșa-Timișoara Nord, cu asigurarea unei legături directe cu Aeroportul „Traian Vuia”. De asemenea, se are în vedere găsirea unei soluții tehnice și pe ruta Berzovia-Oravița-Anina, pentru punerea în valoare a celei mai vechi căi ferate montane din țara noastră, Semmeringul bănățean. În ceea ce privește infrastructura rutieră, se dorește construirea unui nou drum, expres, cu trei benzi, între Berzovia-Buziaș-Topolovățul Mare-Autostrada A1. De asemenea, este avută în vedere și extinderea la patru benzi de circulație a drumului Moșnița Nouă-Buziaș (DJ 592), dar și modernizarea drumului interjudețean DJ 684 pe traseul DN 68A (Coşava)-Tomeşti-Luncanii de Sus-limită de județ CS-DN 68 (Voislova).

Parteneriatul va deveni funcțional prin votul fiecărui consiliu implicat. Primii care l-au aprobat, cu unanimitate de voturi, au fost consilierii județeni din Timiș, în cadrul ședinței de ieri. „Beneficiem de un context administrativ favorabil, în care partenerii noștri din Caraș, atât de la județ, cât și de la municipiu, sunt pe aceeași undă cu noi. Și ei, dar și noi, dezvoltăm echipe performante de accesare a fondurilor europene. Nu sunt proiecte ușor de realizat și nici nu vor fi făcute peste noapte, dar nu am venit la Consiliu să gândim mărunt. Nu ne autoimpunem limite. Noua formulă a puterii de decizie la nivelul celor două județe va arăta că se poate să ducem la capăt proiecte mari”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica.

Astăzi, un proiect similar este pe ordinea de zi a Consiliului Local Reșița, a cărui ședință începe la ora 14, iar mâine va fi supus votului consilierilor județeni din Caraș-Severin.

UPDATE 1, ora 14.35

Proiectul a fost adoptat de către consilierii locali reșițeni, iar pentru semnarea acordului de parteneriat din partea Municipiului Reșița a fost împuternicit primarul Ioan Popa.

UPDATE 2, ora 18.20

La finalul ședinței Consiliului Local, primarul Ioan Popa a anunțat că, cel mai probabil, semnarea parteneriatului va avea loc pe 1 Decembrie, la Timișoara.

Edilul a explicat și de ce aceste proiecte, care se vor derula prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, sunt importante pentru Reșița și pentru județul Caraș-Severin: „Avem conexiunea autostrăzii care vine la Timișoara-Lugoj, în zona Topolovăț-Buziaș-Berzovia, ca să putem să accesăm, din zona Banatului de Munte, autostrada mai rapid prin zona Bocșa. Și o altă conexiune între Berzovia și Voiteni, ca să interceptăm autostrada care va circula la Belgrad. Un alt proiect este legat de realizarea a patru benzi de circulație Timișoara-Moșnița Nouă-Buziaș, care la fel ne este favorabilă și nouă pentru că este cea mai ușor accesibilă cale rutieră spre Timișoara. Și mai este o conexiune care leagă autostrada Lugoj-Deva de zona Caraș-Severinului în punctul Voislova. Adică, pe la Tomești să se realizeze o legătură rutieră care să descarce în zona Banatului de Munte, în zona Voislova”.

În ceea ce privește modernizarea liniilor de cale ferată Reșița-Timișoara Nord-Aeroport și Reșița-Bervozia-Oravița-Anina, primarul a dezvăluit câteva dintre detaliile tehnice pe care le presupun aceste proiecte: „Încercăm să facem o cale ferată pe care să se circule cu 120-140 de kilometri la oră și deja avem discuții cu consultanți cu care să facem studiul de fezabilitate. Luăm în calcul două variante: linie electrificată sau o variantă în care să folosim train-tramuri pe hidrogen. Astfel de trenuri sunt deja funcționale în Franța și Germania, sunt trenuri care circulă cu autonomie de până la 600 de kilometri, cu timp de încărcare de 15 minute. Încercăm, dacă tot facem o modernizare a acestor căi ferate, să și adoptăm o tehnologie de ultimă oră”.

Edilul Ioan Popa a precizat că „toate aceste proiecte nu se pot face decât într-un parteneriat, pentru că depășesc limitele Reșiței sau limitele Timișoarei ori limitele județului Caraș-Severin sau ale Timișului”.

 

Sursă foto: Facebook Banatul Montan

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite