Cărășeancă sedusă și înșelată de „soldatul american”. Femeia i-a trimis falsului militar… 20.000 de euro

 

O femeie în vârstă de 43 de ani din Caraș-Severin a depus plângere penală la Inspectoratul de Poliție Județean pentru înșelăciune. Din cele relatate oamenilor legii, aceasta a fost victima unei escrocherii sentimentale, prin metoda „Soldatul american”.

 

Femeia le-a povestit polițiștilor că a fost abordată printr-o rețea de socializare de către un necunoscut care, recomandându-se a fi comandant de navă, a reușit să îi câștige încrederea și i-a promis că se va muta cu ea în România. „Povestea de dragoste” a durat opt luni, bărbatul convingând-o, în acest timp, să îi trimită aproximativ 20.000 de dolari, în mai multe tranșe, în diferite conturi, sub pretextul ridicării unui presupus colet cu bani și lingouri de aur pe care l-ar fi trimis în România, drept cadou pentru naiva femeie. Aceasta a făcut plângere penală, însă șansele ca „soldatul american” să fie identificat nu sunt foarte mari întrucât, spun oamenii legii, de regulă, în aceste cazuri, conversațiile se poartă prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea autorului, cât şi dovedirea faptelor.

 

Referitor la metoda „Soldatul american”, polițiștii spun că specific acesteia este faptul că victimele escrocilor sunt contactate de persoane care pretind că au funcţii importante în armata americană. Odată câştigată încrederea, celor contactaţi li se promite o relaţie amoroasă, moment în care încep şi cererile de împrumuturi sau de achitare a taxelor vamale pentru ridicarea unor presupuse cadouri trimise de escroci victimelor. Nu de puține ori, s-a întâmplat ca victimele să își vândă proprietăți și bunuri ori să contracteze împrumuturi bancare pentru a trimite bani falșilor militari. În ceea ce privește sumele de bani obţinute de la victimele credule, de obicei, acestea nu sunt însuşite direct, ci trec prin diferite circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, pentru a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale.

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin atrag atenția că escrocii sentimentali fac parte din adevărate reţele infracţionale, iar sumele de bani pe care le primesc le transferă în conturi din afara țării, prin diferite tehnici financiare, îngreunând astfel soluționarea cauzei și recuperarea prejudiciului. În aceste condiții, oamenii legii vin cu un set de recomandări pentru a nu cădea victimă „soldatului american”: „Nu trimiteți bani necunoscuților care vă abordează pe internet, nu dați curs unor astfel de conversații și nu transmiteți date personale celor cunoscuți întâmplător pe rețelele de socializare! Sesizați Poliția dacă sunteți victime ale acestui tip de fraude! Nu ștergeți conversațiile purtate pe diferite rețele, în cazul în care sunteți victime ale înșelăciunilor prin această metodă, acestea pot fi folosite ca mijloace de probă! Nu expediați sume de bani prin mandate online, nu depuneți bani în contul unor persoane necunoscute!”.

 

Sursă foto-simbol: dvidshub.net

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite