Fântâni igienizate, tarabe pentru vânzătorii ambulanți, birou de consiliere a tinerilor fermieri și antreprenori pentru obținerea de fonduri europene, tabere pentru elevii premianți. Toate aceste subiecte s-au regăsit în proiecte de hotărâre inițiate de primarul unei comune cărășene și aprobate de aleșii locali într-o singură ședință.
S-a întâmplat în comuna Forotic, în ședința Consiliului Local de la începutul acestei luni. Să le luăm pe rând, așa cum le-a prezentat ambițiosul primar liberal Alexandru Sporea.
Igienizarea și curățarea fântânilor din comună
„Având în vedere că pe raza comunei nu există alimentare cu apă, o parte dintre noi folosim pentru consumul propriu sau pentru animale fântâna publică de pe stradă. Motiv pentru care doresc să curățăm și să igienizăm cele mai folosite 10-15 fântâni publice din comună” – astfel și-a susținut Sporea proiectul de hotărâre privind aprobarea unui contract de servicii privind igienizarea și curățarea fântânilor publice din comuna Forotic. Proiect adoptat de consilierii locali.
Achiziționarea de tarabe pentru vânzătorii ambulanți
„După cum bine știm cu toții, la Comorâște, de-a lungul timpului, oamenii au vândut diferite fructe pe marginea străzii de-a lungul DN 57 ori în parcare. Dacă tot practicăm acest mod de «comerț», de ce nu am face-o organizat și fără incidente? – a întrebat retoric primarul, care a continuat să-și argumenteze propunerea privind achiziționarea de tarabe pentru vânzătorii ambulanți: „Amplasarea de 4-5 tarabe pentru vânzători ambulanți, organizate cu coșuri de gunoi în parcarea dintre Comorâște și Lațunaș ar schimba imaginea localității și modul de vânzare, așa cum vedem în localitățile dezvoltate”. Proiect adoptat.
Administrator public, un post cu bătaie lungă
Alexandru Sporea a propus și modificarea organigramei și a statului de funcții, în vederea creării postului de administrator public: „Există un post liber pentru Cultură și Sport, care în trecut a fost ocupat de un director de cămin. Toate comunele dezvoltate au în organigramă un Administrator Public. Acesta va fi responsabil de tot domeniul public, inclusiv de partea care se ocupa «Directorul de Cămin»”. Ce urmărește primarul prin crearea acestui post? „Dorința acestei modificări are la bază angajarea unei persoane competente pentru depunerea proiectelor simple, colaborarea cu consultanți și proiectanți de specialitate pentru depunerea proiectelor complexe pe fonduri nerambursabile, ținerea evidenței la toate proiectele depuse până acum și, cel mai important aspect, informarea cetățenilor cu privire la toate liniile de finanțare atât pentru tineri fermieri, cât și pentru afacerile existente”, a explicat Sporea.
Concret, a mai spus acesta, va fi amenajat un birou independent de clădirea primăriei, „loc în care fiecare dintre noi poate cere informații despre liniile de finanțare care se vor deschide și ce afacere poate încerca fiecare dintre noi. Poate nu vă dați seama cât de important este acest birou, dar gândiți-vă că un proiect privat finanțat înseamnă o familie asigurată care are un locuri de muncă și un start în viață. O familie care își poate crește copiii cu un trai mai bun, un părinte care nu mai pleacă în străinătate sau nu mai face naveta 3-4 ore zilnic, o familie care se întoarce din străinătate și se stabilește acasă, ori un tânăr care nu mai pleacă în străinătate”. Puteau respinge aleșii locali un astfel de proiect? Evident, nu.
Performanța școlară, răsplătită de comunitate
„Educația trebuie răsplătită, PUNCT”, a subliniat primarul, în preambulul discutării unui proiect de hotărâre privind alocarea sumei ncesare pentru organizarea unei tabere pentru elevii premianți din comună. „Avem elevi care învață, au învățat de-a lungul timpului, participă la olimpiade sau alte concursuri și se străduiesc să fie cei mai buni, a continuat să puncteze Sporea. Acei elevi cu locuri fruntașe la diferite concursuri nu au fost răsplătiți niciodată și îmi doresc ca, începând cu anul acesta, premianții școlii din clasele 5-8 cu locurile 1, 2, 3 și cei care au câștigat un concurs extracuricular, indiferent de vârstă sau media generală la încheierea anului, să fie răsplătiți cu o tabără de vară de 6-7 zile”. Și acest proiect a primit girul aleșilor locali.
Toate acestea s-au întâmplat într-o singură ședință a Consiliului Local. Ședință în care au mai fost aprobate și alte inițiative ale actualului primar: organizarea și în 2022 a Festivalului Sânzienelor, de astă dată în parteneriat cu Consiliul Județean; asigurarea transportului pentru organizarea unei excursii în parteneriat cu Biserica pentru cei mai activi enoriași ai parohiilor din zonă, precum și cheltuielile cu transportul pentru o excursie dorită de elevi din comună, organizată cu sprijinul părinților.
Explicație foto: Reabilitarea și modernizarea clădirilor Școlii Gimnaziale „Petru Oallde” din Forotic, corpul sălilor de clase, grădinița și sala de sport, reprezintă unul dintre proiectele administrației Sporea care-și așteaptă finanțarea prin PNRR.
CITEȘTE ȘI: Aproape 100 de mii de euro pentru școlile din Forotic