Drumeții care ajung pe Terra Banatica, tronsonul bănățean al drumului care unește România de la nord la sud – Via Transilvanica –, vor avea ocazia să cunoască și o parte din „istoria de fier” a Reșiței.
Asociația Tășuleasa Social, care a inițiat proiectul celui mai lung drum turistic pedestru din țara noastră, a modificat de curând traseul tronsonului Terra Banatica. Dacă inițial acesta trecea pe la marginea Reșiței, acum, capitala Banatului Montan a fost inclusă pe traseu astfel încât drumeții vor putea ajunge în zona Rândurilor, la Crucea lui Herglotz sau la funicularul de calcar.
„Ne dorim întotdeauna ca drumeții să aibă cele mai bune și pline de istorie experiențe pe traseu. Este și cazul Reșiței, care a fost considerat multă vreme un centru industrial de referință pentru România, și pe care ne-am propus să-l arătăm tuturor celor care trec prin zonă pentru că păstrează o bucată importantă din istoria de oțel a țării. Tocmai pentru că vedem cu ochiul liber eforturile pe care autoritățile le fac în zonă, atât pentru locuitori, cât și pentru turiști, de curând am modificat traseul care traversează acum orașul. Reșița face un salt mare în viitor și ne bucurăm că putem susține cu Via Transilvanica toată această schimbare de paradigmă”, a explicat președintele Tășuleasa Social, Alin Ușeriu.
Ajutați de voluntari și autorități, cei de la Tășuleasa Social au pregătit traseul astfel încât niciun drumeț să nu se rătăcească pe cărare. „Ne-am reîntors pe teren, în Terra Banatica, să continuăm lucrările de mentenanță prin amplasarea bornelor și a marcajelor de la intersecții. Autoritățile locale s-au implicat și ele în această acțiune atât prin punerea la dispoziție a diverse utilaje, cât și cu forța de muncă atât de necesară. Colegii și voluntarii au făcut o treabă excelentă, iar noi opere de artă sunt expuse acum pe Drumul care unește, astfel încât să se poată bucura de ele oricine merge în zonă. Sperăm că tot mai mulți drumeți vor alege să parcurgă această zonă pentru că este minunată, atât din punct de vedere al naturii, dar mai ales pentru frânturile de istorie de fier pe care le poți vedea la tot pasul”, a precizat Alin Ușeriu.
Tronsonul bănățean al Via Transilvanica are o lungime de 256 de kilometri, de la Porțile de Fier ale Transilvaniei – Bucova până la Ineleț, prin Băuţar – Marga – Zăvoi – Oţelu Roşu – Glimboca – Obreja – Turnu Ruieni – Bolvaşniţa – Caransebeş – Buchin – Brebu Nou – Văliug – Târnova – Reşiţa – Caraşova – Bozovici – Prigor – Lăpuşnicel – Iablaniţa Mehadia – Cornereva.