Cetatea de Foc – 253 de ani. Istoria Reșiței industriale, readusă la viață

 

Împlinirea a 253 de ani de la aprinderea primelor două furnale la Reșița, „Josephus” și „Franziskus”, va fi marcată, timp de trei zile, printr-o serie de evenimente ce vor evoca o mică parte din trecutul industrial al Cetății de Foc.

 

Muzeul Cineastului Amator, Colecția Industrială Mociur (MIC), Salonul de Artă și Industrie și Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin au pregătit pentru reșițenii nostalgici dar și pentru cei care doresc să afle lucruri inedite despre Reșița industrială o serie de evenimente ce vor marca 253 de ani de la nașterea acesteia, odată cu aprinderea primelor două furnale – „Josephus” și „Franziskus” – la data de 3 iulie 1771.

 

Startul activităților va fi dat marți, 2 iulie, ora 17.30, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, unde vor fi prezentate două expoziții: una de fotografii – „Hermann Stephanus Heel: Fotograful UDR”, iar cealaltă de vederi vechi din colecția Anton Schulz. Miercuri, 3 iulie, ora 12.00, pe Platforma Mociur, în incinta MIC – Colecția Industrială Mociur, inginerul Iulian Georgevici și Andrei Florin Bălbărău, inițiatorul MIC, vor prezenta o incursiune în istoria turnătoriilor reșițene, inclusiv cu aplicații practice. În aceeași zi, la ora 18.00, reșițenii sunt invitați la Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuța“, la un concert extraordinar cu „Bel Voce – Gesangsolisten” din Germania, conducerea artistică: Erika Sommer, în organizarea Consulatului Republicii Federale Germania din Timișoara, iar la ora 19.00, Salonul de Artă și Industrie va găzdui o expoziție de fotografie industrială din colecția lui Ioan Mato. Seria evenimentelor se va încheia joi, 4 iulie, ora 10.00, cu vizita unei delegații din Germania la Salonul de Artă și Industrie.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available