Suntem prezenți și pe

Justiție

Claudiu Pasăre, doctor fals vreme de 8 ani?!

Publicat cu

pe

Reșițeanului Claudiu Pasăre i-a fost retras titlul de doctor în științe militare și informații, suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat din decembrie 2011 fiind confirmate în decembrie 2019 de către CNATDCU.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunțat retragerea titlului de doctor lui Claudiu Pasăre. Decizia a fost luată în data de 17 decembrie 2019 de președintele Consiliului General al CNATDCU, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, ca urmare a validării ședinței din 13 decembrie 2019 a Consiliului General. Atunci când, cu 39 de voturi „pentru” din totalul de 51 de membri, a fost adoptată rezoluția de retragere a titlului de doctor în științe militare și informații și de admitere a sesizării depuse în 17.12.2018 la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) pe numele lui Pasăre I. Ionel Claudiu, cu titlul „Tendințe și perspectivă ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global” și conferit în 21.12.2011.

CNATDCU: 100% plagiat, 31% din lucrare!

În raportul comun de analiză a lucrării sale de doctorat, semnat în 18.10.2019 de profesorii universitari dr. Ioan Crăciun, dr. Gheorghe Popescu și dr. Dănuț Turcu, s-au constatat numeroase nereguli. Enumerăm câteva dintre acestea: „procentul paragrafelor analizate ca fiind identificate în alte surse, exclusiv fragmentele găsite în baza de date cu Acte Legale, este de 30,8% (coeficientul de similitudine 1); numărul de procente al documentelor analizate găsite în alte surse cu excepția fragmentelor găsite în baza de date a Actelor Legale – cu luarea în considerație doar a fragmentelor ce conțin mai mult de 25 de cuvinte este de 16,1% (coeficientul de similitudine 2); textele similare cu alte lucrări identificate în teza de doctorat analizată (7491 de cuvinte) au fost preluate din textul sursă fără citarea sursei și a autorului sursei în corpul textului sau la bibliografia finală; unele texte similare cu alte lucrări au fost preluate ca citate, dar fără menționarea sursei în corpului textului sau la bibliografia finală; autoarea (sic!, n.r.; de altfel, de mai multe ori în acest raport apare scris… „doamna Pasăre I. Ionel-Claudiu”, în loc de „domnul”) folosește pe parcursul tezei de doctorat paragrafe preluate integral din acte normative și studii de specialitate publicate înaintea susținerii acesteia făcând trimitere la sursele consultate, dar fără să facă precizări concrete referitoare la pagină, articol/directivă, după cum impun regulile de scriere academică; în cadrul tezei se pot identifica și texte citate corect, cu indicarea lucrării și a autorului atât în corpul textului, cât și la bibliografia finală, ceea ce conduce la concluzia că la redactarea lucrării autorul cunoștea bunele practici de citare a surselor de documentare”, ceea ce ar însemna că plagiatul s-a făcut conștient, nu din imprudență.

În același raport comun de analiză a tezei de doctorat se constată, totodată, că din analiza Comisiei de etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” au rezultat concluzii similare. În consecință, conchid cei trei semnatari ai raportului, „teza de doctorat «Tendințe și perspective…» (230 de pagini), susținută în cadrul acestei universități „de către doamna (sic!) Pasăre I. Ionel – Claudiu, sub îndrumarea domnului prof.univ.dr. Gheorghe Toma, nu respectă standardele privind buna conduită în cercetarea științifică. Teza de doctorat conține un procent extrem de mare de texte similare cu alte lucrări fără respectarea normelor de citare academică a acestora. În concluzie, consider că teza de doctorat realizată de doamna (sic!, n.r.) Pasăre I. Ionel-Claudiu nu reprezintă o lucrare de cercetare științifică personală, ci o preluare nepermisă de texte și idei exprimate în lucrări pe care autorul omite să le menționeze ca lucrări bibliografice”. În aceste condiții, s-a propus ca autorului să i se retragă titlul științific de doctor, propunere adoptată ulterior cu 39 de voturi „pentru” din 51.

Claudiu Pasăre: „Vom vedea. Eu știu ce am făcut”

Contactat aseară târziu de resita.ro, Claudiu Pasăre se afla în Serbia. Ne-a răspuns pe la ora 1 în noapte, după intrarea în țară prin Vama Naidăș: „Eu nu am primit nicio notificare scrisă privind retragerea titlului de doctor și suntem în 24 decembrie”. Îi explicăm că decizia este publică și se află pe site-ul CNATDCU. Îi trimitem chiar linkul cu pagina unde se găsesc decizia și raportul comisiei de analiză.

„Eu nu mi-am susținut doctoratul pe site. Nu am primit nimic, nicio comunicare, așadar nu pot acționa nicicum. Apoi voi utiliza formele legale, cred că în final instanța se va pronunța. Nu vreau să comentez mai mult. Vom vedea. Eu știu ce am făcut”, ne-a declarat azi-noapte Claudiu Pasăre.

În campania electorală de la alegerile parlamentare din 2016, când a candidat fără succes în fruntea listei din Caraș-Severin a PRU (partidul fugarului urmărit penal Sebastian Ghiță, prietenul lui Victor Ponta), Claudiu Pasăre declara: După absolvirea cursurilor Şcolii Doctorale, am început să împărtăşesc şi altora din cunoştinţele acumulate prin participarea la numeroase sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale unde am susţinut peste 40 de lucrări de specialitate”. Constatăm acum că, dacă Pasăre a obținut titlul de doctor plagiind, ar însemna că participanții la sesiunile de comunicări științifice au avut în fața lor un… doctor fake. Care și-a încasat totuși onorariile în calitate de doctor în științe militare și informații. Un impostor, deci? Probabil că nu, atâta timp cât la acea dată Claudiu Pasăre trăia cu impresia că este doctor pe bune.

Pentru cei ce nu știu, Claudiu Pasăre era în 2004, la vârsta de 24 de ani, cel mai tânăr consilier local (social-democrat) al municipiului Reșița. A fost apoi vicepreședinte al Organizației Județene Caraș-Severin a PSD și șef de birou senatorial al lui Ioan Talpeș (ex-director SIE), vicepreședinte al Uniunii Populare Social-Creștine (partidul creat de Talpeș și înghițit ulterior de PDL) și președinte al Partidului România Unită Caraș-Severin. Iar recent, în guvernarea Dăncilă, a revenit la sentimente social-democrate și s-a insinuat „consilier relații” în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, după cum scrie Pasăre în declarația sa de interese completată în februarie 2019. În campaniile electorale de la alegerile europarlamentare și prezidențiale din acest an s-a afișat prin județ alături de Luminița Jivan, președinta PSD Caraș-Severin.

Continuați lectură
Reclamă
2 comentarii

2 Comments

  1. Dragos

    25 decembrie 2019 at 23:19

    Ideea cu doamna Pasare Claudiu nu este o greseala … este pe bune … ca din generala … adica generala nr. 9 era o mica domnisoara care se mai uita la baieti

  2. Chitescul Dragan-Bogdan

    13 ianuarie 2020 at 19:01

    asta a ajuns sa fie #DOCTOR IN STINTE MILITARE?asta nu stie sa mearga drept pe strada fara gps.daca-i dai o pusca in mana o tine invers.vai de capul lui.si faculltatea cine stie pe unde a terminat-o si cum….genul Herculane,unde mergi TURIST si te intorci JURIST,cu doi ani facu-ti in unul etc.sau pe la DISTANTA ca se poarta e la moda.si cati mai sunt ca el asemenea GENII ascunse nascuti TALENT si morti SPERANTA.e plina lumea de asemenea SOMITATI ascunse lumii.vai si amar.RUSINE SA VA FIE!ar trebui sa fie pusi sa plateasca si daune materiale pentru FALS nu doar sa li se retraga titlul de DOCTOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Justiție

Condamnare cu viteză record în dosarul permiselor de portarmă!

Publicat cu

pe

Implicat, alături de ofițeri de poliție și de oameni politici din PSD, în două dosare penale instrumentate de către Biroul Teritorial Caraș-Severin al DIICOT, omul de afaceri Florin Negru a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul din dosarul permiselor de armă de la IPJ Caraș-Severin. Iar instanța a și dat sentința.

Judecătorii de la Tribunalul Caraș-Severin au aprobat acordul parafat între Florin Negru și procurori și l-au condamnat pe acesta la o pedeapsă rezultantă de un an și 10 luni de detenție, au decis suspendarea acesteia și o perioadă de încercare de numai doi ani. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată în 10 zile cu apel la Curtea de Apel Timișoara. Până la ora publicării articolului, nicio parte n-a declarat apel.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a format rețeaua de la Arme și Explozivi, cât valora viața celorlalți pentru rețeaua care dădea „ștampile spre moarte”

Cinci capete de acuzare, mai exact, au fost recunoscute de către omul de afaceri Florin Negru: constituire a unui grup infracțional organizat (faptă ce impune circumstanțe agravante!), nerespectarea regimului armelor și munițiilor, complicitate la fals intelectual, uciderea animalelor cu intenție, fără drept, uz de armă fără drept. Iar aceste acuzații au fost aduse de către procurori și recunoscute de Florin Negru, „toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal, în dosarul penal nr. 11-D/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin”.

Important de semnalat este că Florin Negru (foto) a recunoscut inclusiv fapte săvârșite împreună cu alte părți din dosar, ceea ce cam detonează apărarea unora dintre inculpați și, practic, face mult mai ușoară ancheta procurorilor antimafia.

Totul a plecat de la perchezițiile judiciare efectuate de procurorii DIICOT și ofițerii DGA în Caraș-Severin și care au avut un efect devastator asupra imaginii Poliției și a Prefecturii județene! Potrivit avocatului Radu Ciulei Cristescu, în dosar sunt nu mai puțin de 40 de suspecți și inculpați, printre care ofițeri de poliție și funcționari publici. Amintim aici ofițeri și foști ofițeri de Poliție, fostul prefect Matei Lupu, dar în dosar au fost vehiculate și nume grele de demnitari PSD, foști membri ai Guvernului Dăncilă. Încă de la momentul perchezițiilor, reșița.ro scria că Florin Negru a fost unul dintre cei care au recunoscut acuzațiile. Acesta este implicat și în celălalt dosar DIICOT, cel instrumentat împreună cu DGA și care vizează constituirea unui grup infracțional organizat în PSD Caraș-Severin, cu suportul mai multor jurnaliști.

Condamnarea este una care depășește orice record de viteză, acțiunea demarând în urmă cu numai 6 luni, pe 4 decembrie 2019, prin descinderi inclusiv la sediul IPJ Caraș-Severin.

Continuați lectură

Justiție

Parchetul vine cu explicații în cazul morții lui „Bordură”

Publicat cu

pe

Moartea lui „Bordură”, bărbatul de 32 de ani căzut ca secerat după ce a încasat un pumn de la un tânăr de 19 ani în timpul unei dispute între cei doi reșițeni, și insistențele resita.ro pentru o cât mai mare transparență din partea autorităților care se ocupă de acest caz penal au dus la o reacție (ceva mai) normală din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Instituția condusă de procurorul-șef Laura Iancu a emis azi, la mai bine de 36 de ore de la decesul celui ce era tatăl a doi copii, un comunicat de presă. De aici reiese că victima a încercat să lovească prima, apoi a primit un pumn în față și a căzut, lovindu-se cu capul de o bordură.

CITEȘTE ȘI: Cazul „Bordură”. Indignare peste măsură în oraș: reșițenii ne întreabă de ce nu a fost reținut făptașul

„La data de 19 mai a.c., în jurul orei 22.40, Poliția Municipiului Reșița a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că o persoană a fost agresată fizic și este inconștientă. În urma cercetărilor efectuate la fața locului de către polițiști, s-a constatat faptul că în aceeași seară, între victimă, un bărbat de 32 de ani din Reșița, și un alt tânăr de 18 ani, a izbucnit un conflict spontan, pe Calea Caransebeșului din municipiu. În timpul conflictului, victima a încercat să îl lovească pe tânăr, acesta ferindu-se, ripostând și lovindu-l la rândul lui cu pumnul în față, în urma loviturii, bărbatul de 32 de ani căzând la pământ și lovindu-se cu capul de o bordură. La fața locului a ajuns în scurt timp un echipaj al Ambulanței care a preluat victima și a intervenit pentru resuscitarea acesteia, din păcate nerăspunzând manevrelor. A fost declarat decesul bărbatului, că urmare a unui stop cardio respirator”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Traumatismul cranio-cerebral și loviturile cauzatoare de moarte

În continuare, polițiștii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, au deschis în acest caz un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, spune procurorul-șef Laura Iancu. În cadrul acestui dosar penal, s-a dispus efectuarea unei constatări medico-legale, care să stabilească cauza decesului.

Din cele ce a urmat ar trebui să deducem din ce cauză nu a fost emis mandat de reținere pe numele tânărului care l-a lovit cu pumnul pe „Bordură”. „După efectuarea necropsiei, s-a constatat existența unui traumatism cranio-cerebral, care are legătură de cauzalitate cu decesul. În urma concluziilor preliminare ale medicilor legiști, s-a dispus declinarea cauzei către Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte. 

În continuare se efectuează o multitudine de acte de urmărire penală, au fost efectuate toate activitățile procedurale, se efectuează ample probe testimoniale în vederea stabilirii situației de fapt, iar la finalizarea cercetărilor va fi dispusă soluție legală, în funcție de întregul material probator”, informează Laura Iancu, procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

 

Continuați lectură

Justiție

Cazul „Bordură”. Indignare peste măsură în oraș: reșițenii ne întreabă de ce nu a fost reținut făptașul

Publicat cu

pe

Indignare peste măsură în Reșița când s-a aflat că un bărbat în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, a murit aseară după ce a primit un pumn de la un tânăr de 19 ani. Comunitatea cere imperios autorităților să se ia măsuri și să le comunice populației, tocmai pentru ca asemenea comportamente ucigașe să fie descurajate.

Ce fac autoritățile? Evită comunicarea. Nu ne spun mai nimic sau, dacă mimează comunicarea, folosesc un limbaj de lemn și noninformații, doar pentru a putea bifa că spun și ele ceva pe tema respectivă!

CITEȘTE PARTEA I: „Bordură”, răpus doar de un pumn? Răfuială criminală la Reșița

Astăzi, la ora 12, după anunțarea evenimentului petrecut aseară târziu, am întrebat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin dacă suspectul a fost reținut. Ni s-a răspuns sec: „Este în custodia Poliției momentan, se vor dispune măsuri legale în funcție de evoluția anchetei”. Am revenit și am întrebat care este perioada cât poate fi ținut în custodie, fără măsuri preventive. Ni se răspunde după un sfert de oră: „Pe perioada necesară efectuării actelor de procedură”. Am întrebat dacă suspectul recunoaște fapta. Ni se răspunde după un alt sfert de oră: „Nu am detalii din dosarul penal. Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”. Protestăm. Și trimitem prevederea expresă din Legea 544/2001 privind informațiile de interes public, atrăgând atenția că este o condiționare la această nepublicitate a informațiilor: „informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”, adică nu se dau informații din faza de urmărire penală doar dacă sunt afectate aspectele subliniate mai sus. Altfel…

La ora 17.49 ni se dă un nou răspuns: „Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. Vă rog să vă adresați unității de Parchet. Mulțumesc”. Cam așa își respectă IPJ Caraș-Severin cetățenii din ai căror bani sunt plătiți și care în aceste ore cer mereu pe rețelele de socializare o minimă informare despre situația dosarului.

Reacții ale opiniei publice

Iată doar câteva dintre reacțiile apărute pe rețelele sociale:

Biste Valerius O mare porcărie… unul în mormant și altul la pușcărie… îi știu pe amândoi. Păcat de soția și copilașii rămași fără sprijin. Condoleanțe familiei, D-zeu să-l aibă în pază.

Deea Andreea Să se facă dreptate.

Isolde Nagler Să se facă dreptate. (…) Vor avea grijă cei din pușcărie de criminal să sufere și părinții lui așa, că au crescut un criminal.

Knapp Cristian La câte antecedente are ăla, e clar ca avea viitor stralucit. Ăla care a dat cu pumnu e recidivist.

Yasmina Si Raluca Pușcărie pe viață merită ăla, a lăsat copiii fără tată.

Constantin Kosty Din păcate oamenii nu mai știu ce înseamnă viața și tot ce ține de ea… să iei viața cuiva…

Valentin George Umblați cu pistoalele la voi, că circulă liberi criminali pe străzi.

Tic-tac, tic-tac. Autoritățile, cică, fac!

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin ni se explică faptul că a fost schimbată încadrarea faptei. Că se refac actele procedurale și că mai mult nu ni se poate spune la această oră. Că se chinuie să refacă, înțelegem noi, ziua ce au stricat noaptea, când au făcut actele pentru o încadrare greșită a faptei…

În tot acest timp, ne apropiem de 24 de ore de la uciderea unui tată a doi copii, iar principalul suspect nu are nicio măsură privativă de libertate…

Continuați lectură

Cele mai citite