Claudiu Pasăre, doctor fals vreme de 8 ani?!

 

Reșițeanului Claudiu Pasăre i-a fost retras titlul de doctor în științe militare și informații, suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat din decembrie 2011 fiind confirmate în decembrie 2019 de către CNATDCU.

 

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunțat retragerea titlului de doctor lui Claudiu Pasăre. Decizia a fost luată în data de 17 decembrie 2019 de președintele Consiliului General al CNATDCU, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, ca urmare a validării ședinței din 13 decembrie 2019 a Consiliului General. Atunci când, cu 39 de voturi „pentru” din totalul de 51 de membri, a fost adoptată rezoluția de retragere a titlului de doctor în științe militare și informații conferit în 21.12.2011 și de admitere a sesizării depuse în 17.12.2018 la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) pe numele lui Pasăre I. Ionel Claudiu, pentru teza de doctorat cu titlul „Tendințe și perspectivă ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global”.

 

CNATDCU: 100% plagiat, 31% din lucrare!

 

În raportul comun de analiză a lucrării sale de doctorat, semnat în 18.10.2019 de profesorii universitari dr. Ioan Crăciun, dr. Gheorghe Popescu și dr. Dănuț Turcu, s-au constatat numeroase nereguli. Enumerăm câteva dintre acestea: „procentul paragrafelor analizate ca fiind identificate în alte surse, exclusiv fragmentele găsite în baza de date cu Acte Legale, este de 30,8% (coeficientul de similitudine 1); numărul de procente al documentelor analizate găsite în alte surse cu excepția fragmentelor găsite în baza de date a Actelor Legale – cu luarea în considerație doar a fragmentelor ce conțin mai mult de 25 de cuvinte este de 16,1% (coeficientul de similitudine 2); textele similare cu alte lucrări identificate în teza de doctorat analizată (7491 de cuvinte) au fost preluate din textul sursă fără citarea sursei și a autorului sursei în corpul textului sau la bibliografia finală; unele texte similare cu alte lucrări au fost preluate ca citate, dar fără menționarea sursei în corpului textului sau la bibliografia finală; autoarea (sic!, n.r.; de altfel, de mai multe ori în acest raport apare scris… „doamna Pasăre I. Ionel-Claudiu”, în loc de „domnul”) folosește pe parcursul tezei de doctorat paragrafe preluate integral din acte normative și studii de specialitate publicate înaintea susținerii acesteia făcând trimitere la sursele consultate, dar fără să facă precizări concrete referitoare la pagină, articol/directivă, după cum impun regulile de scriere academică; în cadrul tezei se pot identifica și texte citate corect, cu indicarea lucrării și a autorului atât în corpul textului, cât și la bibliografia finală, ceea ce conduce la concluzia că la redactarea lucrării autorul cunoștea bunele practici de citare a surselor de documentare”, ceea ce ar însemna că plagiatul s-a făcut conștient, nu din imprudență.

 

În același raport comun de analiză a tezei de doctorat se constată, totodată, că din analiza Comisiei de etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” au rezultat concluzii similare. În consecință, conchid cei trei semnatari ai raportului, „teza de doctorat «Tendințe și perspective…» (230 de pagini), susținută în cadrul acestei universități „de către doamna (sic!) Pasăre I. Ionel – Claudiu, sub îndrumarea domnului prof.univ.dr. Gheorghe Toma, nu respectă standardele privind buna conduită în cercetarea științifică. Teza de doctorat conține un procent extrem de mare de texte similare cu alte lucrări fără respectarea normelor de citare academică a acestora. În concluzie, consider că teza de doctorat realizată de doamna (sic!, n.r.) Pasăre I. Ionel-Claudiu nu reprezintă o lucrare de cercetare științifică personală, ci o preluare nepermisă de texte și idei exprimate în lucrări pe care autorul omite să le menționeze ca lucrări bibliografice”. În aceste condiții, s-a propus ca autorului să i se retragă titlul științific de doctor, propunere adoptată ulterior cu 39 de voturi „pentru” din 51.

 

Claudiu Pasăre: „Vom vedea. Eu știu ce am făcut”

 

Contactat aseară târziu de resita.ro, Claudiu Pasăre se afla în Serbia. Ne-a răspuns pe la ora 1 în noapte, după intrarea în țară prin Vama Naidăș: „Eu nu am primit nicio notificare scrisă privind retragerea titlului de doctor și suntem în 24 decembrie”. Îi explicăm că decizia este publică și se află pe site-ul CNATDCU. Îi trimitem chiar linkul cu pagina unde se găsesc decizia și raportul comisiei de analiză.

 

„Eu nu mi-am susținut doctoratul pe site. Nu am primit nimic, nicio comunicare, așadar nu pot acționa nicicum. Apoi voi utiliza formele legale, cred că în final instanța se va pronunța. Nu vreau să comentez mai mult. Vom vedea. Eu știu ce am făcut”, ne-a declarat azi-noapte Claudiu Pasăre.

 

În campania electorală de la alegerile parlamentare din 2016, când a candidat fără succes în fruntea listei din Caraș-Severin a PRU (partidul fugarului urmărit penal Sebastian Ghiță, prietenul lui Victor Ponta), Claudiu Pasăre declara: După absolvirea cursurilor Şcolii Doctorale, am început să împărtăşesc şi altora din cunoştinţele acumulate prin participarea la numeroase sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale unde am susţinut peste 40 de lucrări de specialitate”. Constatăm acum că, dacă Pasăre a obținut titlul de doctor plagiind, ar însemna că participanții la sesiunile de comunicări științifice au avut în fața lor un… doctor fake. Care și-a încasat totuși onorariile în calitate de doctor în științe militare și informații. Un impostor, deci? Probabil că nu, atâta timp cât la acea dată Claudiu Pasăre trăia cu impresia că este doctor pe bune.

 

Pentru cei ce nu știu, Claudiu Pasăre era în 2004, la vârsta de 24 de ani, cel mai tânăr consilier local (social-democrat) al municipiului Reșița. A fost apoi vicepreședinte al Organizației Județene Caraș-Severin a PSD și șef de birou senatorial al lui Ioan Talpeș (ex-director SIE), vicepreședinte al Uniunii Populare Social-Creștine (partidul creat de Talpeș și înghițit ulterior de PDL) și președinte al Partidului România Unită Caraș-Severin. Iar recent, în guvernarea Dăncilă, a revenit la sentimente social-democrate și s-a insinuat „consilier relații” în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, după cum scrie Pasăre în declarația sa de interese completată în februarie 2019. În campaniile electorale de la alegerile europarlamentare și prezidențiale din acest an s-a afișat prin județ alături de Luminița Jivan, președinta PSD Caraș-Severin.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available