Colegiul Tehnic din Reșița a fost adus la standarde moderne. 14.000.000 de lei au fost investiți pentru reabilitarea unității de învățământ [FOTO]

 

Primăria Reșița bifează încă o investiție importantă în infrastructura școlară a municipiului. Lucrările de reabilitare a singurei unități de învățământ cu profil tehnic din oraș – Colegiul Tehnic – au fost finalizate. Proiectul a fost finanțat din fonduri europene și de la bugetul local, valoarea investițiilor realizate depășind 14.000.000 de lei.

 

Construită în 1966, clădirea Colegiului Tehnic din Reșița – fosta școală profesională a Combinatului Siderurgic – a fost adusă la standarde moderne, prin intermediul unui proiect finanțat prin REGIO – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, fiind pentru prima dată, în aproape șase decenii, când a trecut prin intervenții majore. Investiția finalizată are o valoare totală de 12.891.387,58 lei, din fonduri europene și cu o cofinanțare din bugetul local în sumă de 239.104 lei. Pentru cheltuieli neeligibile Primăria Reșița a mai contribuit cu suma de 936.149,63 lei – lucrări de sistematizare a zonelor exterioare.

 

Proiectul de reabilitare a Colegiului Tehnic, unitate de învățământ unde învață, în prezent, 580 de elevi, din care aproximativ 85% în sistemul dual, a inclus ample lucrări de modernizare și dotări atât la corpul principal, în care funcționează sălile de curs, cât și la sala de sport și la un atelier, precum și dotarea laboratorului IT. Lucrările au constat în: reabilitare, modernizare și extindere Corp C1 – Clădire școală – extindere cu un corp nou în vederea facilitării accesului persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile clădirii, inclusiv ascensor de persoane, proiectat pentru a facilita transportul persoanelor cu dizabilități; reabilitare și modernizare Corp C4 – Sală de sport – infrastructură acces, suprastructură, termosistem, finisaje exterioare și interioare, instalații electrice, sanitare și termice și realizarea unui teren de sport exterior cu iarbă sintetică; reabilitare și modernizare Corp C8 – Atelier școlar – infrastructură, suprastructură, termosistem, finisaje exterioare și interioare, instalații electrice, sanitare și termice; dotare cu unități PC de ultimă generație a laboratorului de IT. De asemenea, tot ansamblul de clădiri a fost dotat cu panouri termodinamice; instalații de detecție, semnalizare și avertizare împotriva incendiului; instalații termice și sistem integrat de protecție împotriva efracției. Urmează dotarea cu mobilier școlar și dotări specifice atât a claselor, cât și a laboratoarelor tehnice, Direcția de Învățământ din cadrul Primăriei lucrând pentru a obține finanțarea necesară.

 

„Mai sunt lucruri neterminate sau clădiri neatinse. Ele sunt prinse în alt proiect. E vorba de cantină, de căminul care a fost externalizat din sistemul educațional, unde funcționează Poliția Locală și Evidența Populației, și o clădire de ateliere. Aceste clădiri nu au fost cuprinse în primul proiect pentru că nu erau eligibile. Atunci când finalizăm și aceste clădiri, tot complexul acesta va fi practic închis. Vom mai face niște lucrări și, împreună cu colegii noștri de la Direcția de Întreținere a Patrimoniului, cu Daniel Călin, plantăm copaci, mai lucrăm puțin la zone care nu au fost abordate tot pentru că nu erau eligibile”, a declarat primarul Ioan Popa. Potrivit directorului Direcției de Proiecte Europene din cadrul Primăriei Reșița, Grațian Dobre, această a doua etapă de reabilitare a Colegiului Tehnic va fi finanțată tot din fonduri europene, din Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Operațional Regional. „Noi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem tot acest complex reabilitat și funcțional pentru învățământul profesional și dual”, a precizat Grațian Dobre.

 

 

Lucrările au fost executate de IPD Imex din Certeze, județul Satu Mare, firmă care a mai realizat reabilitarea Colegiului Național „Traian Lalescu”, Liceului Teoretic „Traian Vuia”, Colegiului Național „Mircea Eliade” și a căminului Colegiului Economic al Banatului Montan. De asemenea, firma din Satu Mare mai lucrează, în prezent, la Blocul fetelor și la școlile gimnaziale 7 și 9, obiective ce trebuie finalizate anul acesta.

 

Colegiul Tehnic este cea de-a șasea unitate de învățământ preuniversitar finalizată, iar în acest moment, în Reșița, se derulează proiecte similare de modernizare a tuturor școlilor și grădinițelor.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available