Concedii medicale neplătite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin. Datorii-record, de peste 10.000.000 de lei!

 

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Caraș-Severin are datorii uriașe din cauza pandemiei de COVID-19. În ultimii doi ani, pe fondul infectărilor cu coronavirus, numărul concediilor medicale solicitate a crescut foarte mult, iar CJAS este depășită de situație, acumulând restanțe majore față de firmele și instituțiile publice cărora trebuie să le deconteze concediile medicale.

 

În Caraș-Severin, peste 30.000 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 de la începutul pandemiei, în martie 2020. O parte dintre aceste persoane, cele angajate, au intrat în concediu medical plătit în cuantum de 100% din venit și, de asemenea, de concedii medicale decontate integral au beneficiat și persoanele izolate sau carantinate considerate contacți direcți ai celor infectați. În aceste condiții, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate s-a înregistrat, în ultimii doi ani, un număr record de solicitări pentru decontarea concediilor medicale, plafonul alocat fiind epuizat.

 

„Numărul de concedii medicale depuse la CJAS în ultimii doi ani a fost covârșitor. În momentul de față suntem cu un sold, suntem datori, ca instituție, către societățile comerciale și instituțiile publice care depun și solicită recuperarea sumelor pentru concedii medicale cu o sumă foarte mare. Niciodată la nivelul județului nostru sumele nu au fost atât de mari la concedii medicale”, a declarat directorul general al CJAS Caraș-Severin, Mirela Zeman.

 

În 2021, potrivit directorului CJAS Caraș-Severin, au fost făcute plăți pentru concedii medicale de circa 15.000.000 de lei, iar în primele patru luni ale acestui an, cuantumul sumelor plătite de este, deja, de 14.244.000 de lei, însă datoriile nu au fost stinse. „În continuare, avem în sold peste 10.000.000 de lei datorii către societăți comerciale și instituții publice. Sperăm într-o suplimentare la o viitoare rectificare bugetară astfel încât să ajungem și noi la zi cu plata acestor concedii medicale. Preluarea în plată în cuantum de sută la sută a tot ceea ce a însemnat concedii medicale eliberate pentru persoanele izolate sau aflate în carantină a fost o povară foarte mare asupra fondului în condițiile în care cuantumul acestui tip de concediu medical nu s-a modificat în ultimii ani”, a precizat Mirela Zeman.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available