Pompierii militari, alături de lucrători ai ocoalelor silvice și din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, intervin și astăzi pentru stingerea mai multor incendii de vegetație, litieră și fond forestier, în mai multe zone ale județului. Misiunile la sol sunt sprijinite aerian, cu o aeronavă Spartan și un elicopter.
Incendiile din ultimele 48 de ore au cuprins peste 350 de hectare de teren în mai multe zone din Caraș-Severin, cele mai întinse suprafețe afectate fiind în Parcul Național Domogled, Rusca Teregova, Glimboca, Clisura Dunării, Cărbunari sau Lupac.
„Având în vedere creșterea numărului de incendii de vegetație, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic s-au dispus măsuri suplimentare pentru monitorizare, prevenire și intervenție. Elicopterul SMURD din cadrul Punctului Aeromedical Caransebeș execută misiuni de recunoaștere în mai multe zone afectate din județ, iar informațiile colectate sunt transmise echipajelor de intervenție la sol și aeronavei Spartan a Ministerului Apărării Naționale, care execută misiuni de stingere aerian, în zona Parcului Național Domogled – Valea Cernei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic, Romulus Bojinescu. De asemenea, echipaje mixte formate din pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră desfășoară acțiuni de patrulare pentru informarea populației și prevenirea arderilor necontrolate. În aceste misiuni sunt folosite drone cu ajutorul cărora sunt survolate zone de risc din proximitatea zonelor urbane din județ.
În timpul uneia dintre intervenții, pe raza comunei Copăcele, în cursul zilei de ieri, un subofițer din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș a fost rănit. „Colegul nostru a fost accidentat, suferind traumatisme în urma prăbușirii unui copac ars la bază. Subofițerul este în stare stabilă și primește îngrijiri medicale la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș”, a declarat Romulus Bojinescu.
Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație și suprafața considerabilă de teren afectată, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic reamintesc cetățenilor că arderea vegetației uscate este interzisă prin lege. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
Sursă foto: ISU Semenic