Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Banat au demarat, ieri, 4 octombrie, acțiuni de verificare a calității construcției și siguranței în exploatarea barajelor de importanță normală și redusă – tip C și D -, aflate în spațiul hidrografic Banat. În total, vor fi verificate 63 de baraje, dintre care 23 sunt pe raza județului Caraș-Severin.
La nivelul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au fost constituite echipe mixte alcătuite din angajați de la Inspecția Bazinală a Apelor și de la Exploatarea Lucrărilor Hidrotehnice, care vor efectua controale de specialitate la toți agenții economici și instituțiile care administrează și exploatează acumulările și barajele de importanță normală și redusă, din județele Caraș-Severin și Timiș. Controalele se desfășoară în perioada 4 octombrie – 25 octombrie și au fost inițiate în baza Hotărârii de Guvernul nr. 42 din 3 octombrie privind dispunerea măsurilor urgente necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranța exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, ca urmare a evenimentului de la Roșia Montană.
În spațiul hidrografic Banat sunt în total 63 de baraje de importanță C și D (normală și redusă), aflate fie în administrarea Apelor Române, fie în a unor entități private sau publice (TMK Hydroenergy Power Reșița, Hidroelectrica sau primării). 23 dintre acestea sunt în Caraș-Severin. La barajul Oravița Mică lucrările de punere în siguranță sunt în derulare, conform programului de investiții al ABA Banat.
„Indiferent de deținător, toate barajele vor fi verificate până la 25 octombrie 2022. Se vor urmări și verifica: existența și valabilitatea actelor de reglementare; starea tehnică și funcțională a lucrărilor și echipamentelor hidromecanice; comportarea construcțiilor; starea malurilor/versanților acumulării (existența alunecărilor de teren); gradul aproximativ de colmatare a lacurilor de acumulare; existența planurilor de apărare la inundații; gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize, inspecții tehnice sau alte verificări anterioare”, precizează purtătorul de cuvânt al ABA Banat, Sorina Neaga.
Verificările se desfășoară la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor ca urmare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și sunt coordonate de Administrația Națională Apele Române.