Creștere alarmantă a infracțiunilor comise în școlile din Caraș-Severin. Au fost sesizate loviri și alte violențe, purtare abuzivă și agresiuni sexuale

 

În anul școlar 2021-2022, la nivelul județului Caraş-Severin au fost sesizate cu 170% mai multe infracțiuni comise în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, față de anul școlar precedent. Toate victimele infracțiunilor au fost elevi.

 

Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin, pe parcursul anului școlar 2021-2022 au fost sesizate 23 de infracțiuni comise în unitățile de învățământ din județ și patru în apropierea acestora, cu 170% mai multe decât în anul școlar precedent, când au fost sesizate 10 infracțiuni, toate în incinta unităților de învățământ.

 

Cele mai multe infracțiuni, peste 50%, au fost loviri sau alte violențe – 12 comise în școli și trei în apropierea acestora. Dar au fost sesizate și cazuri de purtare abuzivă – patru, de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase – trei, agresiune sexuală – două cazuri, distrugere – două cazuri și furt – un caz. Toate victimele infracțiunilor au fost elevi, iar în urma cercetărilor, polițiștii au identificat 21 de autori ai faptelor, stabilind că majoritatea infracțiunilor au fost comise de elevi (14). Printre agresori au fost, însă, și cinci cadre didactice, un părinte și un șofer de microbuz transport școlar.

 

22 dintre infracţiunile sesizate au fost săvârşite în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ din mediul urban: Reșița – cinci infracțiuni; Caransebeș și Moldova Nouă – câte patru infracțiuni; Oțelu Roșu – trei; Oravița și Bocșa – câte două infracțiuni și Băile Herculane și Anina – câte o infracţiune. Iar în mediul rural au fost sesizate cinci infracțiuni: la Socol, Rusca, Verendin, Tirol și Vârciorova.

 

„În urma analizării evenimentelor înregistrate în incinta unităţilor de învăţământ, a rezultat faptul că la baza lor au stat următoarele cauze: lipsa fondurilor financiare necesare asigurării unităţilor de învăţământ cu pază umană şi sisteme tehnice de supraveghere video – 151 unităţi de învăţământ (37,37%) nu au asigurată nicio formă de supraveghere; măsurile sancţionatorii limitate pe care le poate aplica personalul didactic elevilor cu un comportament inadecvat în spaţiul şcolar; altercaţiile spontane între elevi, produse de cele mai multe ori din motive puerile; educaţia precară, lipsa de interes a părinţilor şi elevilor faţă de sistemul de învăţământ; lipsa de atenţie şi neglijenţa elevilor faţă de bunurile personale”, se precizează în raportul semnat de comisarul-şef de poliţie Ciprian Terciu, împuternicit șef al IPJ Caraș-Severin, care amintește și că în anul școlar 2020-2021 cursurile s-au ținut majoritatea timpului de la distanță, în format online. Ce nu spune șeful IPJ este că în ultimul an școlar prepandemic, 2018-2019, la nivelul județului au fost sesizate 15 infracţiuni comise în raza unităţilor de învăţământ. Deci mult mai puține față de numărul infracțiunilor din anul școlar 2021-2022, în care cursurile nu s-au desfășurat integral cu prezență fizică!

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available