Criză de sânge. Primarul Ioan Popa, apel la solidaritate: „Implicarea fiecăruia dintre noi poate face diferența între pierderea sau salvarea unei vieți”

 

Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița are nevoie urgentă de sânge, în condițiile în care numărul zilnic al donatorilor a scăzut în ultima perioadă. Apelul medicilor a fost preluat și de edilul Ioan Popa, care îi îndeamnă pe reșițeni să se implice în salvarea de vieți omenești, donând sânge.

 

În perioada estivală, numărul donatorilor a scazut drastic, nu, însă, și cel al solicitărilor de sânge din partea spitalelor din județ, așa că stocurile Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița sunt, la această oră, aproape pe zero. Pentru a putea depăși criza, medicii de la Centru apelează la fel de fel de strategii: îi apelează pe donatorii vechi, aflați în bazele de date ale centrului, au reluat colectele mobile, care au fost întrerupte mai bine de un an din cauza pandemiei de COVID-19, și chiar aduc sânge din județele vecine pentru pacienții cu boli grave sau care au fost victime ale unor accidente. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița, medicul Rodica Neaga, precizează că este nevoie de toate grupele de sânge, pentru a reface stocurile epuizate. „Sângele recoltat de la o singură persoană poate salva trei vieți, așadar este important orice donator care se prezintă la centrul nostru. De asemenea, să nu uităm, donarea de sânge este benfică și pentru organismul și sănătatea celui care donează”, subliniază medicul.

 

În acest context, primarul Reșiței, Ioan Popa, a postat pe pagina sa oficială de facebook un apel la solidaritate și implicare din partea tuturor reșițenilor: „Cadrele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița ne cer sprijinul! Situația a devenit una deosebit de gravă, numărul donatorilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă, iar rezervele de sânge sunt insuficiente. Haideți să facem cunoscută această situație, prin popularizarea acestui mesaj și haideți să ne încurajăm apropiații să doneze sânge. Implicarea fiecăruia dintre noi poate face diferența între pierderea sau salvarea unei vieți”.

 

Persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada I.L. Caragiale, nr. 1, din Reșița, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-12.00. Pentru a fi eligibil la donare, trebuie îndeplinite o serie de condiţii, printre care: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutate peste 50 de kilograme; puls regulat (60 -100 bătăi/minut); tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg. Nu pot dona sânge persoanele care au suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale, cele care se află sub tratament pentru diferite afecțiuni (hipertensiune, boli cardiace, renale, psihice, hepatice, endocrine), dar nici femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Detalii suplimentare despre procedura de donare pot fi obținute la numărul de telefon: 0355429591.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available