Criză fără precedent. Valul de pensionări din magistratură lasă instanțele din Caraș-Severin fără judecători!

 

Cea mai gravă situație se înregistrează la Tribunalul Caraș-Severin, unde, din 24 de posturi de judecător disponibile în statul de funcții, doar zece sunt ocupate.

 

Nu mai puțin de opt judecători a pierdut Tribunalul Caraș-Severin în ultimii trei ani, ajungând, la începutul lui 2023, la un deficit de personal de 58%. Numai în 2022 au părăsit instanța patru magistrați – trei s-au pensionat și unul a decedat – astfel că, dacă în 2020 Tribunalul Caraș-Severin funcționa cu 18 magistrați, în cursul anului trecut şi-a desfăşurat activitatea cu numai zece judecători din totalul de 24 prevăzuți în schema de personal, la care s-au adăugat doi judecători delegați de la alte instanțe. Datele au fost prezentate în bilanțul activității pe anul 2022, făcut public de conducerea Tribunalului.

 

Cele mai mari dificultăți sunt întâmpinate la Secția Penală a Tribunalului, care funcționează fără președinte și cu numai doi magistrați, dintre care unul este delegat de la Tribunalul Mehedinți, trei posturi fiind vacante. La Secţia I Civilă sunt ocupate patru din cele nouă posturi de judecător, iar la Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal activează șase magistrați, din care unul este delegat de la Judecătoria Caransebeș, șase posturi fiind vacante.

 

Potrivit președintelui Tribunalului Caraș-Severin, judecătorul Petru Juca, cele 14 posturi vacante de judecător la Tribunalul Caraş-Severin au fost scoase la concursul organizat de către Consiliul Superior al Magistraturii în perioada mai – octombrie 2022, însă niciun candidat nu a optat pentru vreunul dintre aceste posturi. De vină pentru această situație, spune președintele Tribunalului, sunt condițiile de promovare, pensionările din sistem și lipsa de atractivitate a județului, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

 

„Din 2018, de la modificarea legilor justiției, care au înăsprit condițiile de promovare în funcția de judecător, la nivelul Tribunalului Caraș-Severin nu au fost promovări în funcțiile de judecător, deși în fiecare an erau 10 – 12 locuri vacante, neexistând opțiuni în acest sens. Apreciem că această situație s-a datorat numărului mic de judecători cu vechimea necesară înscrierii la concursul de promovare, mulți dintre aceștia îndeplinind totodată și condițiile de pensionare optând să iasă din sistem prin această modalitate, iar dintre cei rămași la cele patru judecătorii niciunul nu îndeplinește condițiile de vechime, respectiv șapte ani în funcție pentru participarea la concurs, astfel că pe o perioadă de trei – patru ani de zile nu se preconizează ocuparea posturilor de judecător de la tribunal. Tribunalul Caraș-Severin nu este instanță atractivă din acest punct de vedere, întrucât sunt multe posturi de judecător vacante la Tribunalul Timiș și opțiunea judecătorilor la început de activitate este să promoveze profesional la Timișoara, majoritatea stabilindu-și reședința acolo”, a explicat Petru Juca.

 

Nici la instanţele din circumscripţia teritorială a Tribunalului Caraş-Severin – Judecătoria Reşiţa, Judecătoria Caransebeş, Judecătoria Oraviţa și Judecătoria Moldova Nouă – situația nu este mai bună în ceea ce privește ocuparea posturilor de judecător, nouă dintre acestea fiind vacante. De asemenea, nu există interes nici pentru promovarea în funcțiile de președinte de judecătorie, în prezent funcțiile de conducere fiind ocupate prin delegare pe o perioadă de șase luni.

 

Potrivit bilanțului prezentat de președintele Tribunalului Caraș-Severin, în cursul anului 2022 nu au fost aplicate sancţiuni disciplinare judecătorilor, personalului auxiliar de specialitate, conex, contractual sau funcţionarilor publici din cadrul Tribunalului. Faţă de judecătorii instanţei, au fost efectuate verificări de către Inspecţia Judiciară în 12 cazuri privind modul de soluţionare a unor cauze. Toate sesizările au fost clasate.

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available