CSM Reșița, la revenirea în Liga 2. „Ne dorim să oferim o bucurie acestor minunați suporteri”

 

Strategia dovedită câștigătoare pentru CSM Reșița în anul promovării stă și la baza debutului de campionat de mâine, la revenirea rosso-nerilor pe a doua scenă fotbalistică a țării.

 

Cu un buget mai mare decât în prezent, CSM Reșița aborda ediția 2020-2021 a ligii secunde cu antrenori și jucători cu nume. La fel și anul următor, în Liga 3. De fiecare dată, însă, de obiective s-a ales praful. Cu Pelici, urmat de Minteuan și Falub, antrenori principali, echipa a retrogradat din Liga 2. Iar apoi, cu Alexa, și cu un lot de jucători bine cotat, s-a bifat o nouă contraperformanță – ratarea promovării.

 

Clubul municipalității și-a schimbat anul trecut strategia. Cu un buget mult redus, s-a mizat pe un antrenor (Călin Cheregi) care condusese Centrul de copii și juniori. Acesta a avut misiunea de a crea un lot omogen, compus în principal din jucătorii rămași la Reșița după reducerile de salarii și din tineri formați sub ochii tehnicianului. Rezultat: promovarea în Liga 2. Acolo unde, acum, cuvântul de ordine este continuitate. Continuitate în coagularea unui lot de jucători competitivi, din care să nu lipsească tineri proveniți din propria pepinieră.

 

Momentul revanșei

 

Primul adversar din campionat: Unirea Slobozia. Echipa care, antrenată și atunci de Adrian Mihalcea, învingea de două ori Reșița în anul retrogradării roș-negrilor: 3-0 în Valea Domanului și 1-0 la Slobozia, într-un meci decisiv pentru evitarea Ligii 3. „Pentru mine este o revanșă”, declară înaintea partidei Vlad Chera, singurul jucător rămas la Reșița dintre cei aflați pe teren la eșecul de la Slobozia. Ce s-a schimbat între timp? „Pot spune că Vlad Chera de astăzi este alt Vlad Chera. Sunt optimist înaintea acestui meci și pentru că am mare încredere în colegii mei de echipă”, răspunde mijlocașul care a pus umărul la revenirea Metalului în liga secundă.

 

 

Optimiști, dar și circumspecți, înaintea partidei de sâmbătă, 5 august, din Valea Domanului, sunt și președintele clubului, Cristian Bobar, și antrenorul principal Călin Cheregi:

„Ne așteaptă un meci foarte greu, Unirea Slobozia este o echipă foarte bine organizată, o echipă cu care avem amintiri deloc plăcute, o echipă care nu întâmplător a fost la 1 sau 2 puncte de play-off în sezonul trecut. Trebuie, deci, să fim foarte precauți. Dacă jucătorii vor arăta la fel ca în meciurile de pregătire și în cantonamentul din Slovenia, nu cred că vom avea probleme. Pentru că în meciuri au avut o determinare extraordinară. Dacă nu va fi la fel, vom avea un meci foarte-foarte greu.” – Cristian Bobar

„Ne dorim să debutăm cu dreptul, mai ales că venim după o perioadă bună de pregătire, dintr-un cantonament în care am avut condiții foarte bune. Suntem încrezători, dar nu avem voie să fim încrezuți. Cred că suntem pregătiți să câștigăm acest meci, ne dorim să oferim o bucurie acestor minunați suporteri care suntem siguri că vor veni în număr foarte mare în tribune. Venim după un obiectiv realizat pe care ni l-am dorit cu toții, promovarea, cu meciuri grele și foarte grele.

Suntem conștienți că întâlnim o echipă bună de Liga 2, cu jucători care joacă de câțiva ani împreună, cu un antrenor bune, cu state vechi la echipe din primele două ligi. Singurul impediment este că nu avem informații despre această echipă, deoarece având antrenor nou, nu ne-am putut lua referințe despre nici un meci filmat. Dar îi simt și pe băieții noștri foarte focusați, astfel că putem oferi o surpriză plăcută în prima etapă.” – Călin Cheregi

 

Un lot echilibrat, din care nu lipsesc juniorii Reșiței

 

Este mai dificilă misiunea antrenorului Cheregi acum față de aceea a antrenorilor Pelici, Minteuan și Falub, din anul în care CSM Reșița a retrogradat din Liga 2? Bobar consideră că „nu neapărat, pentru că nu joacă tot timpul banii. Am convenit că este de preferat să mergem pe jucători care-și doresc foarte mult. Avem o medie de vârstă de sub 23 de ani, deci mizăm pe jucători tineri, care își doresc să ajungă mai sus. Juniorii proveniți de la Centrul nostru au făcut o treabă foarte bună anul trecut și merită să aibă șansa lor, pentru posturile dedicate conform regulamentului celor născuți în 2003 și 2005. Dar trebuie să se comporte adecvat, altfel din iarnă putem schimba placa”.

 

Secundul lui Pelici și Falub la acele înfrângeri, antrenorul principal de azi Călin Cheregi apreciază că, acum, „avem un atu important din punct de vedere al grupului și al implicării. Sunt băieți foarte dispuși la efort și cred că am reușit să formăm grupul, după ce au venit jucătorii noi. Nu mai avem numele sonore care erau aici când am mai jucat cu Slobozia, însă în teren nu joacă numele. Acum avem băieți dedicați, care vor să progreseze, care vor să facă pasul mai departe. Acesta a fost și atuul promovării”. Iar după transferurile din această vară, și după perioada de pregătire, Cheregi consideră că lotul de jucători este „echilibrat pe toate posturile, atât numeric, cât și valoric, astfel că din punctul meu de vedere lotul este format 100%”.

 

Referindu-se la juniorii din lot, tehnicianul subliniază că doar unul dintre aceștia a fost adus din altă parte: „Cred că suntem unicat în Liga 2, cu juniorii din lotul echipei mari proveniți aproape exclusiv din propriul Centru de copii și juniori. Am fost nevoiți să aducem doar un Under 2004, mă refer la Maxim, pentru că nu avem generație 2004 în Centru, în rest avem doar juniori care au crescut și jucat la noi: Rimovecz, Negru, Ursu, Gomboș, Cega (care e născut în 2005, readus după împrumutul de un an la Lupac) și Domil (2007). Sunt copii care cred că vor avea mult de spus în fotbalul din România, și mă refer la performanță ridicată. Dar trebuie să fie foarte echilibrați. Fiind tânăr la 16-17 ani, tentațiile sunt destul de mari și avem anumite probleme cu ei în unele situații, în care fotbalul ar putea trece în plan secundar. Deci, în acest campionat, pentru postul din echipă de Under 2003 ne bazăm pe Rimo, Negru și Maxim, iar pentru cel de Under 2005, pe Ursu, Gomboș, Cega și Domil”.

 

Alți trei juniori, și ei campioni naționali cu echipa antrenată de Leo Doană, vor fi împrumutați la echipa din Lupac, din Liga 3, spune președintele Bobar: „Vom împrumuta trei copii la echipa din Lupac, toți născuți în 2005, care au câștigat campionatul național la juniori: Patrick Canea, Mario Ivașcu și portarul Paul Mereu. Tocmai pentru a avea jocuri la seniori, în Liga 3, cu opțiunea ca din iarnă să îi putem aduce la echipa mare”.

 

Toți pentru CSM Reșița!

 

În privința stadionului, spune Bobar, „încercăm să punem la punct ce putem pe ultima sută de metri. Am avut o discuție zilele trecute cu domnul primar și în scurt timp ne vom apuca de Tribuna a II-a, care momentan nu este la standardele dorite. O vom bugeta, așteptăm niște oferte și vom începe să schimbăm scaunele și tot ce mai e nevoie acolo. S-a mai întârziat cu unele lucrări pentru că nu am putut fi pe toate fronturile. În spate, la fostele vestiare, s-au montat acele vestiare noi, în câteva zile vor fi racordate la apă și la curent, iar juniorii se vor putea schimba acolo”.

 

Iar în privința bugetului Secției de fotbal, președintele CSMR își exprimă speranța că alături de municipalitate vor veni și alți finanțatori: „Până în momentul de față, nu am cerut rectificare de la bugetul local, ne-am descurcat cu banii din campionatul trecut. Probabil în septembrie va fi o rectificare, și-atunci vom ști exact cum stăm. Dar fără un milion de euro buget la secția de fotbal va fi foarte greu în Liga 2. În anul promovării din Liga 3, am avut buget la fotbal 400.000 de euro. Acum vom avea deplasări mai lungi și mai costisitoare, au crescut și salariile jucătorilor, tocmai de aceea am încercat să aducem jucători din zona noastră, de la Arad sau Timișoara, și bineînțeles am negociat cu jucătorii care au reușit promovarea și au rămas în proporție de 80%. Bugetul cu salariile jucătorilor este dublu față de Liga 3, dar mult inferior față de cel avut când am fost ultima oară în Liga 2.

Am alergat și după sponsori, cred eu că în zilele următoare vom semna un parteneriat cu o societate importantă din Reșița, moment în care o vom face public. Sponsorii din Liga 3 au rămas și acum lângă noi și le mulțumim. De asemenea, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, ne-a spus că va face tot posibilul ca instituția pe care o conduce să vină alături de noi. Rămâne să stabilească cu consilierii județeni sub ce formă va sprijini echipa județului. Sunt sigur că proiectul, când se va supune la vot, va trece, pentru că la fotbal nu cred că sunt interese politice. Eu nu sunt un președinte pus politic, deci nu văd de ce nu am primi sprijinul tuturor consilierilor județeni, indiferent de partidele din care fac parte. Cred că toți vor vota pentru CSM Reșița”.

 

Bărboianu, indisponibil. Dar nu de neînlocuit!

 

La meciul de mâine, de la ora 11, cu Unirea Slobozia, echipa gazdă are o singură indisponibilitate: cel mai experimentat jucător, Ștefan Bărboianu. „Este accidentat după ultimul amical, nu vom putea apela la serviciile lui. Este o pierdere mare, atât sportivă, cât și din punct de vedere al implicării lui în joc. Dar cred că jucătorul care va intra pe postul lui îl va suplini și va face o figură frumoasă”, spune Călin Cheregi. Care lansează suporterilor invitația de a fi prezenți pe stadion „alături de noi, pentru echipă contează foarte mult prezența lor în tribună”.

 

Biletele vor fi puse în vânzare în ziua meciului, de la ora 9, și costă 20 de lei. În ceea ce privește abonamentele, până ieri au fost emise – și distribuite cu ajutorul Guardia Ultra – peste 300 de carduri pentru abonați, la prețul de 200 de lei. Pentru copiii de până la 14 ani, ca de fiecare dată la Reșița, intrarea pe stadion este liberă.

 

Sursă foto principal: arhivă FB Marcel Gușcă

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available