Cum este ținută sub control concentrația de oxigen la ATI Reșița? Romeo Dunca: „Stă omul cu aparatul să vadă dacă crește concentrația și se deschide geamul”

 

Consiliul Județean Caraș-Severin va aloca, în ședința de săptămâna viitoare, suma necesară pentru achiziționarea unui sistem de senzori care să măsoare continuu concentrația de oxigen din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Reșița și care să avertizeze când aceasta depășește limitele admise.

 

În momentul de față, pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Reșița unde sunt tratați pacienți cu forme severe de COVID-19, care necesită oxigenoterapie, menținerea în parametri a nivelului concentrației de oxigen este monitorizată, din trei în trei ore, de către un pompier din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Semenic”. Iar la o concentrație peste nivelul admis de 23,5% din volumul de aer, se aerisesc saloanele, astfel încât să fie evitate sau măcar limitate riscurile de incendiu, în condițiile în care în orice încăpere în care se administrează oxigen pot apărea factori care să ducă la declanșarea unuia.

 

Metoda a fost catalogată de către președintele Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Romeo Dunca, drept una rudimentară și acesta a dat asigurări că, în scurt timp, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență – aflat în subordinea CJ – va fi dotată cu un sistem de senzori care să ofere un avertisment rapid pentru concentrațiile periculoase de oxigen.

 

„Cu pandemia, aglomerarea spațiilor din spital, problemele sunt foarte mari acolo, motiv pentru care în ședința de săptămâna viitoarea vom avea un proiect de hotărâre pentru a aproba achiziționarea unui sistem de senzori. Acum este un mod rudimentar, se deschide geamul, stă omul cu aparatul să vadă dacă crește concentrația de oxigen, mă rog, metode puerile. Dar dăm bani pentru asta. Din puținul pe care îl avem, continuăm să dăm bani pentru sănătate”, a declarat Romeo Dunca.

 

La ultimul control efectuat de specialișii ISU „Semenic” la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, aceștia nu au constatat înregistrarea unor valori ale concentrației de oxigen peste limita admisă în secția ATI a unității medicale. În momentul de față, în această secție nu mai este niciun loc liber pentru pacienții cu COVID-19, fiind ocupate toate cele 13 paturi.

 

Explicație foto (arhivă): Președintele CJ Romeo Dunca și managerul Spitalului Județean, Alina Stancovici

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite